Održana početna konferencija projekta AVATAR

Dana 30. lipnja, u prostorijama Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića Zadar održana je početna konferencija projekta Obuka poljoprivrednih, veterinarskih i agroturističkih tehničara u svrhu unaprjeđenja vještina za razvoj ruralnog područja unutar Erasmus + programa za Ključnu aktivnost 1 u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Erasmus + je vodeći program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014 – 2020.g., unutar kojega će više od od 4 milijuna Europljana ima priliku studirati, osposobljavati se, prikupljati radno iskustvo i volontirati u inozemstvu.

Nositelj projekta je Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar a hrvatski partneri su Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen, Srednja škola Hvar te europski partner Braga Mobility Open iz Portugala. Engleski naziv projekta je A.V.A.T.A.R.  – Agricultural, Veterinary and Agrotourism Training  According Rural.

Konferenciju je otvorila Jelena Gulan, ravnateljica škole, čiji je stručni tim izradio projektnu prijavu kojoj je odobreno 88.393,00 eura iz europskih sredstava za provedbu projektnih aktivnosti.

Ravnateljica Gulan je naglasila da je projekt potaknut kako bi se kroz dva tjedna stručne prakse u trening centrima u Portugalu (Bragi)učenicima iz zanimanja agroturistički tehničar, poljoprivredni tehničar i veterinarski tehničar pružila prilika da usavrše svoja znanja te stručne i poduzetničke vještine, suvremeni tehnološki proces i inovativne nastavne metode te ih po povratku implementirali u svoje lokalne zajednice.

Voditelj projekta, Krešimir Groš istaknuo je kako je ovaj projekt u skladu sa Razvojnom strategijom Zadarske županije u kojoj se navodi da 70% od ukupnog broja gospodarstava čine mala seoska domaćinstva, te da se njime pokušava motivirati mlade ljude za nastavak školovanja i rada u poljoprivrednom sektoru, čime bi se dugoročno gledano doprinijelo uklanjanju problema odlaska mladih ljudi sa sela.

Na konferenciji su još sudjelovale Ivana Filipović, ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke Opuzen i Renata Vuksan, pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Zadarske županije.

Projekt će uključiti 45 učenika i 4 nastavnika na mobilnost u Portugal  u trajanju od 1. – 15. studenog 2017.g., a osim škole prijavitelja, partnerske ustanove na projektu su Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen, Srednja škola Hvar, te inozemni partner u Portugalu, BragaMobiity Open. Više o rezultatima ovog projekta znati ćemo po povratku učenika sa mobilnosti u listopadu 2017.g.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...