Oglasili se iz Ubera: “Neki pokušavaju nasiljem zaustaviti rast tehnologije”

Uber je u četvrtak izrazio žaljenje što Prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture želi zatražiti sudsku zabranu korištenja njihove aplikacije u Hrvatskoj, o čemu u četvrtak pišu pojedini mediji, dok Ministarstvo to nije potvrdilo ni opovrgnulo.

“Žao nam je što Prometna inspekcija u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture želi zatražiti sudsku zabranu korištenja naše aplikacije u Hrvatskoj. Uber u Hrvatskoj svakodnevno upotrebljava više od 100.000 korisnika te najmanje toliko turista koji posjećuju Hrvatsku tijekom ljetne sezone”, kaže se u izjavi Ubera.

Dodaje se kako od rada preko te aplikacije zarađuje više od 1.500 partnera-vozača, koji su prepoznali rad preko Uber platforme kao način za dodatni prihod.

“Smatramo da je neprihvatljivo da u 21. stoljeću pojedinci pokušavaju prijetnjama i nasiljem zaustaviti rast tehnologije te slijedom toga, nadležno Ministarstvo mora reagirati na ovakav način”, navodi se u izjavi Ubera, kojom su reagirali na medijske natpise da bi Prometna inspekcija mogla zatražiti sudsku zabranu korištenja te aplikacije u Hrvatskoj.

Pojedini mediji pišu u četvrtak da će Prometna inspekcija Ministarstva zatražiti sudsku zabranu korištenja aplikacije Uber u Hrvatskoj. Zabrana bi, pretpostavlja se, trebala bila privremena, budući da se trenutno radi na izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije u četvrtak ni potvrdilo niti opovrgnulo te medijske navode, već je poručilo da će poduzimati sve zakonom predviđene mjere za sve koji nezakonito obavljaju uslugu pružanja prijevoza u cestovnom prometu.

Na upit novinara da potvrdi pisanje medija o tome da će se zabraniti korištenje aplikacije Ubera, ni ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak nije dao konkretne odgovore. Uoči sjednice Vlade Butković je kratko novinarima kazao: “Ništa ja ne mogu zabraniti: Nisam ja taj koji zabranjuje”, a nakon sjednice Vlade na isto pitanje odvratio je: “Najavljuju se velike vrućine”.

Nedavno su Vlada i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture utvrdili da partneri-vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno, budući da ne posjeduju propisanu licencu za obavljanje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Protiv Ubera su se pobunili zagrebački taksisti, a Hrvatska obrtnička komora ističe kako nije protiv konkurencije, ako je ona legalna te pozvala na zabranu korištenja aplikacije Uber sve dok se njezin status potpuno ne regulira.

Američka trgovinska komora u Hrvatskoj (AmCham) te direktor za jugoistočnu Europu Ubera Davor Tremac, pak, predlažu da Hrvatska u svoje zakonodavstvo uvede tzv. unaprijed definiranu uslugu prijevoza kao novu kategoriju usluge dijeljenja prijevoza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...