Osigurano 20 milijuna eura za opožarena područja u Dalmaciji

Za deset dana Ministarstvo poljoprivrede objavit će natječaj iz mjere 5.2 iz Programa ruralnog razvoja preko kojega će se moći povući europski novac za opustošena i opožarena područja pod poljoprivrednim kulturama u Dalmaciji, izjavio je jučer u Poreču ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Tvrdi kako je za to već osigurano 20 milijuna eura, a procedura za dobivanje tih sredstava bit će puno jednostavnija nego je to bilo u slučaju poplava u županjskoj Posavini. Tolušić zasad nema konkretnih podataka o štetama. Očekuje da će komisija za procjenu šteta ovih dana izaći na teren.

Jučer je pak u Poreču potpisan ugovor o financiranju izgradnje sustava navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka vrijedan 104 milijuna kuna, te ugovor o financiranju projekata opskrbe i odvodnje u iznosu od 64,8 milijuna kuna. Riječ je o 100 posto bespovratnim sredstvima EU i RH.

“Navodnjavanje je jedan od prioriteta hrvatske poljoprivredne politike s obzirom na klimatske promjene i suše u cijelom svijetu. Ono može doprinijeti povećanju prinosa i prihoda poljoprivrednika 50 do 100 posto, no Hrvatska je nažalost u tome na začelju EU. Do sada je pod navodnjavanjem manje od 2% površina, oko 22.000 hektara s projektima koji su u tijeku, a naš je cilj da u skorije vrijeme dosegnemo 30.000 hektara za što će se tijekom jeseni i do kraja godine raspisati novi natječaji, kako za jedinice lokalne samouprave, tako i za poljoprivredne proizvođače”, kaže ministar. Istarski župan Valter Flego rekao je kako postoji ogroman interes tamošnjih poljoprivrednika da se priključe na sustav navodnjavanja, piše Poslovni.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...