Područne zbirke u Velom i Malom Ižu i ovo ljeto otvaraju svoja vrata posjetiteljima

Kao i svake ljetne sezone, područna Etnografska zbirka u Velom Ižu i područna kulturno-povijesna zbirka Mali Iž u zaseoku Knež otvaraju svoja vrata posjetiteljima.

Područnu Etnografsku zbirku u Velom Ižu, po raznolikosti i bogatstvu autentične etnografske građe jedinstvenu zbirku na dalmatinskom otočju može se razgledati svakim danom tijekom srpnja i kolovoza od 10 do 12 i od 19 do 21 sati. Dok se područna kulturno-povijesna zbirka Mali Iž u istom periodu može posjetiti od ponedjeljka do subote od 18 do 22 sata. Nedjeljom zatvoreno.

O zbirkama:

PODRUČNA ETNOGRAFSKA ZBIRKA VELI IŽ

Područna Etnografska zbirka u Velom Ižu nastala je zalaganjem lokalnih pojedinaca koji su 1975. god. uz pomoć i suradnju kustosice Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar napravili postav od darovanih predmeta isključivo domaće etnografske građe. Zbirka je smještena u bivšem ljetnikovcu zadarske plemićke obitelji Fanfogna iz XVIII. st., a prije muzejskog postava u njoj se nalazila osnovna škola.

Ova je zbirka značajna jer prilično cjelovito prikazuje tradicijski život Velog Iža kroz postav raspoređen u prizemlju i na dva kata zgrade. Posebno treba istaknuti prikaz izrade tipičnih lončarskih proizvoda kao i pribora za izradu tih proizvoda te prezentaciju tekstilnog rukotvorstva od vune, lana i pamuka koje je također bilo značajno za Veli Iž (tkanje). Osim toga, postav prikazuje kuhinju sa svom opremom, nošnju, obućarstvo, importirano lončarstvo, kulturu stanovanja, zemljoradnju, ribarstvo, stočarstvo, organizaciju obiteljske zajednice i vjerske i pučke običaje. Zbirka je integrirana s Narodnim muzejom Zadar 1994. godine.

PODRUČNA KULTURNO-POVIJESNA ZBIRKA MALI IŽ

Zbirka prezentira kulturnu povijest otoka Iža od prapovijesti do današnjih dana, s posebnim osvrtom na stradanje maloižana u Drugom svjetskom ratu od talijanskih fašističkih okupatora. Osnovana je 1978. godine i od tada je pod stručnom skrbi, nekadašnjeg odjela Narodne revolucije, danas odjela Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar.

Ako Vas put dovede na otok Iž, pozivamo Vas u posjetu ovim malim, ali vrijednim podružnicama Narodnog muzeja Zadar!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...