Pomorci će postati tehnološki višak? Iduće godine stiže prvi brod bez posade!

Brodom bez kapetana upravljat će računalo, njegovo putovanje kreće 2018., a očekuje se da će biti u cijelosti autonoman prije kraja 2020.

Norveški brod Yara Birkeland koristit će GPS, radar, kamere i senzore kako bi nesmetano plovio svjetskim morima te pritom izbjegavao druge brodove, pa čak i uplovljavao i isplovljavao iz luka. Cijena njegove izrade je oko 25 milijuna eura, što je otprilike tri puta više od cijene standardnog transportnog broda iste veličine. Investitori su uvjereni da se radi o dugoročnoj investiciji – bez potrebe za posadom ili gorivom operativni troškovi past će i do devedeset posto. Također, Yara Birkeland neće postati autonoman u jednom popodnevu – njegov prelazak iz navođenog u automatizirani način rada ići će u nekoliko faza, piše The Verge, a prenosi tportal.

‘Yara Birkeland će u početku raditi s punom posadom, a 2019. će prijeći na rad s udaljenosti te će postati potpuno autonoman prije kraja 2020.’, glasi službena izjava objavljena ovog svibnja.

Birkeland razvija kompanija Yara International u suradnji s tehnološkom kompanijom Kongsberg Gruppen. Mnogi ovaj brod zovu ‘morskom Teslom’, a njegov prvi zadatak bit će dostava gnojiva iz proizvodnog postrojenja u 59 kilometara udaljenu luku u Larviku.

Morski Tesla

Voditelj proizvodnje u Yari Peter Ostbo je u razgovoru s The Wall Street Journalom naglasio da kompanija planira investirati u puno veće brodove nakon što se uspostave međunarodne regulative za brodove bez posade. ‘Možda ćemo naša gnojiva prevoziti iz Nizozemske u Brazil’, nadodao je.

Ostbo naglašava da će novo plovilo smanjiti emisiju otpadnih tvari te da će ovaj brod zamijeniti 40.000 putovanja transportnih kamiona u gusto naseljenim urbanim područjima.

‘Želimo ispuštanje otpadnih plinova svesti na nulu’, naglasio je Ostbo. ‘Čak i kada neki kažu da klimatske promjene nisu stvarne, mi u industriji gledamo na to drukčije zato što izvori čiste energije koštaju puno manje od fosilnih goriva.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...