Povećan broj prometnih nesreća; Samo proteklog vikenda zabilježeno ih je 43, u njima su život izgubile dvije osobe

Stanje sigurnosti prometa na cestama za  prvih šest mjeseci 2017. godine u odnosu na isto razdoblje 2016. godine može se ocijeniti kao zadovoljavajuće, dok je u  mjesecu srpnju ove godine (01.-09. srpnja) , u odnosu na isti period 2016. godine, došlo do povećanja broja prometnih nesreća za 6,4% (sa 93 na 99) te prije svega povećanju broja  poginulih osoba sa 0 na dvije poginule osobe, javlja PU zadarska.

Broj teško ozlijeđenih osoba u istom razdoblju smanjen je u odnosu na 2016. godinu za 25% (sa 12 na 9 osoba) te je isto tako smanjen broj lakše ozlijeđenih osoba za 31% (sa 29 na 20 osoba).

U promatranom razdoblju posebno se ističe prethodni vikend (07.-09. srpnja 2017. godine), u kojem se dogodilo 43 prometne nesreće u kojima su poginule dvije osobe, dok je teško ozlijeđeno 4 osobe (od čega su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede opasne po život), a 6 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede.

Kao greške vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama, ističu se nepoštivanje prednosti prolaza pješaka i prelazak vozilom na suprotni prometni trak uz neprimjerenu brzinu kretanja vozila.

U navedenim prometnim nesrećama smrtno je stradao 1 putnik u osobnom vozilu i jedan pješak.

Teške tjelesne ozljede opasne po život su zadobili vozač mopeda koji je upravljao mopedom prije prava stjecanja na upravljanje te nije koristio zaštitnu kacigu (u mimoilaženju sa drugim mopedom) te vozač osobnog automobila zbog nepropisnog prestrojavanja.

Apeliramo na sudionike u cestovnom prometu:

– vozači svih motornih vozila prilagodite brzinu uvjetima na cesti, na raskrižjima upravljate vozilima isključivo prema prometnoj signalizaciji i prometnim pravilima, a ukoliko ste pod utjecajem alkohola ne upravljajte vozilima,

– vozači i putnici u vozilima koristite sigurnosne pojaseve na prednjim i stražnjim sjedalima,

– vozači i putnici motocikla i mopeda, koristite zaštitnu opremu, a posebno zaštitnu kacigu,

– pješaci, za prijelaz kolnika koristite isključivo pješačke prijelaze i vodite računa o svojoj vidljivosti u noćnim uvjetima,

– biciklisti, kod kretanja cestom u noćnim uvjetima koristite reflektirajuću opremu,

– tijekom ljetne sezone ,u uvjetima višestruko povećanog intenziteta prometa, svi sudionici u prometu u obavezi su prilagoditi način vožnje trenutnim uvjetima  prometa na cestama.

Postupajući po ovim savjetima i uvažavajući ostale sudionike u prometu značajno ćete pridonijeti ukupnoj sigurnosti cestovnog prometa.

Policijski službenici će u daljnjem kontinuitetu nadzora vozila i vozača na cestama naše županije i nadalje ciljano sankcionirati najteže prekršaje u prometu odnosno one koji dovode do prometnih nesreća, a posebno onih sa najtežim posljedicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...