Prvi dan 2. festivala Nature i Kulture u Novigradu obilježili ukusni domaći proizvodi, predavanja i brdo zabave

Ukusni proizvodi , kao i drugi proizvodi sa Natura 2000 područja, ulična izložba umjetnina i suvenira, zanimljivo predavanje o zaštićenim i Natura 2000 područjima Zadarske županije i odličan štimung uz Đanija Maršana i grupu „Central“ obilježili su sinoć prvi dan 2.Festivala Nature i Kulture , ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000, koji organizira JU za upravljanje zaštićenim dijelovma prirode Zadarske županije „Natura Jadera“ i infocentar „Kula Buta „ iz Novigrada.

Novske škaline i stare ulice su „okupirali“ štandovi domaćih proizvođača i brojni posjetitelji koji su uživali u friganim giricama i fritulama koje su pripremale žene iz Udruge žena „Sv. Katarina iz Novigrada, zatim lovačkom gulašu Lovačkog saveza Zadarske županije i lovišta „Bukovica“ , starim jelima Bukovice u aranžmanu KUD-a „Kamen Bukovica“ , kao u pršutu i siru Opg-a Butić.

Nudilo se kvalitetno i vrhunsko  vino (Opg Sinovčić, Opg Vlatković, Opg Anzulović), zatim med i proizvodi od meda( Opg-a Baždarić, Opg  Modrić), luk, češnjak, bajami  udruge „Rešta“ iz Benkovca, proizvodi od ljekovitog bilja Opg-a Dežmalj , kao i proizvodi od lavande Opg-a Juričević.

Djeca su se zabavljala uz interaktivne igre koje su ih podučavale kako očuvati prirodu uz pratnju knjižničarke Ane Oštrić, a mnogi posjetitelji su do kasno u noć pohodili Zavičajni muzej uz stručnog vodiča Jadrana Anzulovića.

Festival je službeno otvoren uz pucanje iz novskih  mačkula sa vrha  tvrđave koje nam je priredilo Pucačko društvo „Butko Kurjaković iz Novigrada, zatim je okupljene pozdravila voditeljica infocentra „Kula Buta“ Marija Sjauš Baždarić i ravnatelj JU „Nature Jadere „ Damir Perić koji su ukazali na prednosti Natura 2000 područja i razvojne kapacitete kao uvod u predavanje koje je održala stručna voditeljica Morana Bačić.

Kroz predavanje o zaštićenim i Natura područjima predavačica nas je upoznala koja su to područja, odnosno koje su biljne i životinjske vrste tu nastanjene, zatim koji su glavni ciljevi Natura 2000 područja , njezine razvojne prilike kao i financijska sredstva koja će se u budućnosti  dodjeljivati za  poljoprivredu, stočarstvo  i turizma u skladu održivog razvoja.

– Prvi dan 2. Festivala Nature i Kulture ispunio je i više nego što smo očekivali, njegov cilj da promoviramo Natura 2000 područja, kao i njene žitelje u svrhu intergracije zaštite prirode i društveno- gospodarskog razvoja je pobudio velik interes posjetitelja i cilj nam je i dalje to razvijati. Naravno da su to početci i da je potrebno još mnogo edukacija  o programu Natura 2000 i njegovim instrumentima, kazala nam je voditeljica infocentra Marija Sjauš Baždarić i sve pozvala da dođu danas na drugu večer Festivala , gdje vas očekuje interaktivna radionica na temu Eterična ulja ovog kraja, koju će voditi Mirna Đurica, aromaterapeut, kao i svi proizvodi koje ste mogli jučer kušati i kupiti , a za glazbeni štimung pobrinut će se band „ Škabelin“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...