Računi za struju već bi od kolovoza mogli biti veći; Postoji način da to izbjegnete

Građani bi već od kolovoza mogli vidjeti veće iznose na računima za struju. Kako neslužbeno doznajemo, ovaj tjedan ili najkasnije sljedeći tjedan na sjednici Vlade trebala bi se naći uredba kojom se uređuje visina naknade za proizvodnju iz obnovljivih izvora sa 3,5 na 7,5 lipa po kilovatsatu, piše Jutarnji.hr.

Građanima će prosječni računi narasti za otprilike 11 kuna mjesečno s tom visinom naknade, no kako se stalno ističe, i dalje će im ukupni trošak biti manji u odnosu na 2016. – za 14 kuna.

Pritom, proizvođači nude rješenje kojim građani ne bi osjetili povećanje naknade. Naime, i dalje je velik broj kućanstava na univerzalnoj usluzi HEP Elektre (svi kupci kategorije kućanstvo koji ne žele koristiti pravo na izbor nekog od tržišnih opskrbljivača imaju pravo na opskrbu u sustavu javne usluge). U brojkama, čak 91 posto kupuje struju preko HEP Elektre.

– Ona je najskuplja, cijena je 46 lipa po kilovatsatu. Ako dođe do povećanja naknade od četiri lipe po kilovatsatu, sa 3,5 na 7,5, građani bi mogli djelomično anulirati poskupljenje promjenom opskrbljivača. To može biti i HEP Opskrba koja je jeftinija od Elektre za gotovo tri lipe. Drugim riječima, za njih ne bi došlo do poskupljenja, a i dalje mogu ostati u HEP-u – ističe jedan od proizvođača Ivan Šimić, ujedno i predsjednik Koordinacije za obnovljive izvore pri HUP-u.

Održiv sustav

Naime, kod HEP Opskrbe cijena električne energije za kućanstva je pet posto niža nego u okviru univerzalne usluge. Dodatno, kod HEPI modela potrošač može biti oslobođen opskrbne naknade u iznosu od 8,362 kuna mjesečno kod samoočitanja brojila, što preračunato na prosječnu mjesečnu potrošnju od 240 kilovatsati iznosi 3,5 lipa po kilovatsatu.

No, gledajući cijeli sektor obnovljivih izvora, naknada od 7,5 lipa je samo kratkoročno rješenje i dovoljna za ovu godinu. Dugoročno, treba donijeti model za održiv sustav. Radna skupina koja je nedavno osnovana radi na modeliranju i to je posao, kako kažu neki od njenih sudionika, koji će se sigurno raditi do kraja godine.

– U HUP-u smatramo da utjecaj na potrošače, pogotovo velike i industriju, mora biti što manji. Trebalo bi barem za iduće tri godine pretpostaviti kretanje naknade kako bi poduzetnici mogli razvijati kratkoročne i dugoročne planove – napominje Šimić, dodajući da postoje i drugi modeli poticanja.

Više modela

Zasad ih je puno na stolu, a ideje su dolazile od Instituta “Hrvoje Požar”, Fonda za zaštitu okoliša i energetike, Udruženja za obnovljive izvore energije. Kreću od toga da bi se naknada fiksirala za industriju i poduzetništvo na 7,5 lipa, da se sukcesivno povećava naknada do 2019. po lipu godišnje, da se produlje postojeći ugovori sa 14 na 17 ili 20 godina, da se smanji iznos tarife za vjetar i solar za pet posto, pa sve do modela naziva Transparentno koji ukida naknadu. Model je to koji zagovara Udruženje za obnovljive izvore energije, a zalaže se za ukidanje obaveze reguliranog otkupa za opskrbljivače te transparentno prikazivanje potrošačima cijene proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora.

– Građani bi plaćali onoliko koliko bi potrošili. No, kad bude dolazilo do poskupljenja energije iz konvencionalnih izvora, a doći će, vidjet će se da nije odgovorna naknada – kaže nam jedan od proizvođača zelene energije te dodaje da će model pokazati da su obnovljivi izvori skupi od čega ni ne bježe, ali napominje da je to domaća proizvodnja koja zamjenjuje uvoz i ne ovisi o burzi. Kad se svi objekti isplate i budu na tržištu, nastavlja, priča će biti drugačija.

Prva vjetroelektrana ove je godine izašla iz sustava poticaja i već se pokazalo da je energija jeftinija nego što je burzovna cijena, a iduće godine izlazi iz sustava poticaja još 10 megavati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...