Ribarskim lukama u Gaženici i Veloj Lamjani 2 milijuna kuna; Škifić: “Gaženicu je potrebno u cijelosti završiti”

Robert Škifić iz Lučke uprave Zadar, tijekom svečanosti potpisivanja Sporazuma i Ugovora s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, detaljno se osvrnuo o slojevitosti poslovanja Lučke  uprave  Zadar  i  ostalih   Lučkih   uprava  u ovome  trenutku  te  uspješnoj  suradnji  s Ministarstvom  mora, prometa i infrastrukture i poslovnih  aktivnosti  u  trenutačno  datim okolnostima. Za projekt Vela Lamjana je dodijeljeno 755 tisuća kuna i za Gaženicu milijun i 220 tisuća kuna.

-  U strogo poslovnom smislu tržište nam određuje unosne od onih manje unosnih aktivnosti. Govoreći   na   primjeru   poslovanja  Lučke   uprave   Zadar   i   nekih   drugih   Lučkih   uprava   u Republici   Hrvatskoj,   naglasak   isplativih   poslovnih   aktivnosti   bio   bi   na   međunarodnom putničkom prometu cruisera i ostvarenju investicija kojima se dodatno razvija taj posao jer će se i uloženi novac najbrže vratiti. Međutim kompleksnost naše pozicije i ovog trenutka leži upravo u tom da se nikad ne smetne s uma prostor u kojem živimo i djelujemo. Stoga  je Luku Gaženicu   potrebno   završiti  u cijelosti   uključujući  sve   njezine  segmente, putnički terminal, ribarsku luku, teretni terminal, hotelski i trgovački centar naglasio je Robert Škifić te istaknuo da zadarski kraj, akvatorij, ljudi, način života, stoljećima razvija svoje posebnosti i tradiciju, a ribarstvo je svakako jedna od tradicionalnih perjanica.

- Ribarstvo  i ne samo da se održalo i razvijalo unutar našeg kraja, nego smo svoja znanja, sposobnosti i iskustvo implementirali od „branda: Panamskih ribarica“, do San Pedra, Vancouvera i Aljaske. Na taj način su se ribari naših krajeva etablirali kao vodeći svjetski ribarski profesionalci, kazao je Robert Škifić.

Ribolovni sektor Zadarske županije
 
U Hrvatskoj ribari s područja Zadarske županije ostvaruju od 45 % do 50 % ukupnog ulova ribe i drugih morskih organizama u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2011. godine do danas. Ukupan ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama u 2016. godini iznosio je 85.028 tona.

Od ukupnog ulova male plave ribe u RH na području ribolovnih zona Zadarske županije(B,E,F) lovi se oko 58%. Na području Zadarske županije ostvaruje se  najveća količina ulova okružujućim alatima (mreže plivarice) oko 98% kojima je srdela i inćun glavnina ulova.

Što se tiče iskrcaja ribe, tijekom 2014. godine najviše ribe je iskrcano na lokacijama Kali –Vela Lamjana 8.682 tona ribe, lokacija Zadar (Adria, Gaženica, kod mosta, Foša) 10.118 tona ribe, te lokacija Biograd – glavni mul  iskrcano je 4.098 tona ribe. Ukupno iskrcana količina ribe na području Zadarske županije (plus područje Grada Novalje) tijekom 2014. godine je iznosila 30.873 tona ribe, a na području RH je iznoslila 79.414 tona ribe.

-  Stoga je u Zadarskoj županiji potrebno od 2100 do 2900 m obale koja bi bila namijenjena ribolovnom sektoru. Od toga približno 1500 m se odnosi na plovila manja od 15 m, a zaplovila veća od 15 m potrebno je 600 do 1400 m. Potrebna duljina obale podrazumijeva maksimalan pritisak migratorne flote što uz aktivno upravljanje lukama može biti reducirano, rekao je Škifić.

Potrebnih novih 70 milijuna kuna
 
- Investicija u izgradnju Ribarske luke Gaženica procjenjuje se na cca 40 milijuna kuna, dok ulaganja u Ribarsku luku Lamjana iznose cca 30 milijuna kn. Prva   faza   izgradnje   Ribarske   luke   Gaženica   obuhvaća   uređenje suprastrukture   na   dijelu izgrađene   obale ribarske luke i proširenje   obalnog   zida   za  izvlačenje   brodova.   Sastavni dijelovi   projekta   su   uređenje   cijelog   platoa   ribarske   luke   s   prometnicom   i   kompletnom infrastrukturom i objektom zatvorene površine od oko 1.000 metara četvornih za potrebe ribarskih zadruga. U drugoj fazi predviđena je izgradnja obalnog zida zapadne obale za dovršenje cijelog bazena ribarske luke u duljini od oko 200 metara, čime će se ostvariti mogućnost priveza većeg broja ribarskih plovila. U ovoj fazi predviđena je i izgradnja za obalne površine od oko osam tisuća metara četvornih s pripadajućom infrastrukturom, detaljno je opisao Robert Škifić.

Prema riječima Roberta Škifića radom i osmišljavanjem projekata modernizacije ribarskih luka ove Lučke uprave, matično Ministarstvo i Vlada RH, iskazuju strateško određenje na unapređenju života otočnih sredina, poštovanje za sva dostignuća i vještine ribarstva kao djelatnosti čime naglašava da dugoročno gledano primjenom modernije tehnologije u lukama i prihvatnih kapaciteta biti će odgovarajuća logistika modernog ribarstva.

- Krug   naših   poslovnih   aktivnosti   i   strateškog   djelovanja   u   ovom   dijelu,   obuhvaća   one aktivnosti  koje smo na početku označili „isplativim“ i to upravo stoga što svi ti brojni i skupi cruise gosti i putnici i dolaze k nama jer ih vodi interes ka upoznavanju lokalnih prilika određenog kraja, ljudi i običaja, naglašava Škifić.

Navedenu prigodu Robert Škifić je iskoristio da se u ime svih predstavnika lučkih uprava zahvali Vladi Republike Hrvatske , Ministarstvu   mora,   prometa   i   infrastrukture,   Ministarstvu   poljoprivrede i Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta na navedenim sredstvima za financiranje razvoja dijela luka otvorenih za javni promet, namijenjen prihvatu ribarskih brodova.

- Na kraju pozivam sve dionike ovog okupljanja na maksimalni napor upravo na projektima s ciljem   promicanja   naše   tradicije,   prošlosti   i   kulturnih   dostignuća,   te   se   sa   svoje   strane zahvaljujem i čestitam na svim postignućima i do sada u tom pravcu učinjenom, a današnji zajednički zadatak to svakako zaslužuje, istaknuo je Robert Škifić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...