S primanjem Gotovine u Legiju stranaca pala zadnja klapa “Generala”

U kompleksu stare Vojne bolnice u zagrebačkoj Vlaškoj ulici jučer je snimljena zadnja klapa igranoga filma i televizijske serije ‘General’, priče o životnome i ratnome putu hrvatskoga generala Ante Gotovine, priopćeno je s Hrvatske radiotelevizije (HRT), na kojoj se prikazivanje ‘Generala’ očekuje tijekom iduće godine, prenosi Tportal.hr.

Stara Vojna bolnica za potrebe je igranoga filma i televizijske serije centar za novačenje u blizini francuskoga Marseillesa u koji početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća dolazi mladi Ante Gotovina kako bi postao pripadnikom Legije stranaca. Njegov lik iz toga vremena, koji u filmu prolazi zahtjevan psihofizički selekcijski proces koji mora proći svaki kandidat za tu elitnu francusku vojnu postrojbu, tumači Nikola Baće.

‘Mnogo se toga temelji na ispitivanjima i provjeri koji se moraju proći. Antu Gotovinu motivirao je avanturistički duh, on želi pobjeći iz tadašnje države jer ga ta sredina ograničava. On želi vidjeti svijet, ima neukrotivu želju za avanturom’, istaknuo je prilikom razgovora s novinarima Nikola Baće.

Ulogu časnika Legije stranaca koji dočekuje i ispituje Antu Gotovinu u centru za novačenje tumači Rene Bitorajac, koji na setu nosi i uniformu Legije stranaca te u filmu dijelom govori i francuskim jezikom, što mu je, kako je rekao novinarima, bio izazov.

‘Ja glumim francuskoga časnika podrijetlom iz Banata i sve novake koji žele ući u Legiju stranaca podvrgavam zahtjevnim provjerama. Pravilo je da se, ako u Legiji stranaca postoji netko tko je iz istoga govornog područja kao došljak, govori na njihovu jeziku, ali imamo i dijaloge na francuskome. Bilo mi je jako teško jer nikad nisam učio francuski, no imali smo na setu Francuza koji nas je obučavao’, otkrio je Rene Bitorajac te dodao kako se za scenu pripremao gotovo mjesec dana. Istaknuo je i kako su ispitivanja i provjere za ulazak u Legiju stranaca iznimno teški te kako ih mnogi ne uspiju proći, no Ante Gotovina u tome je uspio.

‘Svakoga se kandidata prvo psihološki obradi, a onda počinje, da tako kažemo, tortura’, dodao je Rene Bitorajac.

Redatelj filma Antun Vrdoljak izjavio je da su igrani film i televizijska serija već gotovo snimljeni te kako još ostaju neke scene za koje je potrebno pričekati specifične uvjete, poput snijega. Riječ je o kompleksnome filmu s mnogo glumaca, snimanome većim dijelom u vanjskim prostorima.

‘To je kronika, priča o respektabilnome, uzbudljivome i čestitome životu jednoga čovjeka, koji je osim toga sudjelovao i u Domovinskome ratu – neću nikomu držati propovijedi, ali mislim da smo svi njegovi dužnici’, izjavio je Antun Vrdoljak. Dodao je kako će igrani film i televizijska serija biti gotovi do kraja godine, a prikazivanje televizijske serije na Hrvatskoj radioteleviziji očekuje se tijekom sljedeće godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...