Sestrunjsko lito: Od izložbe starina i šulicade do karnevala s piratima

Kao i svake godine u ovo vrijeme, mladež otoka Sestrunja u suradnji s novoosnovanom Udrugom za promicanje kulturne i prirodne baštine i razvoj otoka Sestrunja – Estium i uz podršku Mjesnog odbora Sestrunj, organizira niz događanja kako bi ljeto na otoku svima ostalo u lijepom sjećanju.

Prema riječima Josipa Šalova, jednog od organizatora, sva događanja u srpnju i kolovozu objedinjena su pod imenom Sestrunjsko lito 2017., a kao i svake godine, i ove će se uvesti poneki novitet kako bi se program obogatio i osvježio.

– Glavni i najpoznatiji događaj unutar Sestrunjskog lita svakako je tradicionalna pučka fešta „Sestrunjska noć“, koja se po običaju održava zadnju subotu u srpnju, tako da će se ovogodišnja održati 29. srpnja, a sve Sestrunjce i njihove goste zabavljat će grupa „Dilema“. Neće nedostajati ni tradicionalne dalmatinske spize, koju svakog ljeta  s posebnom pažnjom prirpemaju sestrunjski meštri od ribe. U pauzama dobre zabave održat će se natjecanje u povlačenju konopa u kojem osim Juga ili Zmorca već nekoliko godina sudjeluju i gosti s obližnjih otoka, najavljuje Šalov.
Jedan od noviteta koji je uveden prošle godine, nastavit će se i ove, a riječ je o projekciji starih fotografija koje je mladi s otoka cijele godine skupljaju i arhiviraju. Izložba pod imenom „Kaleto moja draga“ održat će se u starom prolazu, tzv. Klancu u Starim dvorima.

Organizatori najavljuju i akciju čišćenja podmorja u lukama Kablin i Hrvatinj te radionice društvenih igara za najmlađe – frenje, laštik i školica. Također, za najmlađe je pripemljena i piratska zagonetka koja se nadovezuje i na temu tradicionalnog Sestrunjskog ljetnog karnevala – “Pirati sa Sestrunja”, koji će se održati tjedan dana nakon Sestrunjske noći, pišu Naši školji.

Kako biste mogli unaprijed planirati odlazak na Sestrunj, donosimo raspored svih događanja Sestrunjskog lita 2017.
15.07. – Subota // Akcija čišćenja podmorja (Kablin i Hrvatinj) – „Deep škavacera cleaning“ – druženje za vrijeme ili nakon akcije
22.07. – Subota // Radionica za djecu (Prislig) – frenje, laštik i školica
28.07. – Petak // „Kaleto moja draga…“ (Klanac, Disco Stari dvori) – Izložba starina i starih fotografija
29.07. – Subota // SESTRUNJSKA NOĆ 2017. (Prislig) – grupa Dilema
04.08. – Petak // Dječje ljetne igre (Prislig)
05.08. – Subota // Sestrunjski ljetni karneval – tema – “Pirati sa Sestrunja”
06.08. – Nedjelja // Piratska zagonetka za djecu (Hrvatinj)
12.08. – Subota // Sestrunjska šulicada (Hrvatinj)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...