Škola hrvatskog folklora stiže u Zadar; Iz prve ruke naučite sve o Hrvatskoj baštini!

Škola hrvatskoga folklora, dugogodišnjeg projekta Hrvatske matice iseljenika, započinje u sljedeću srijedu i održavat će se deset dana u Boriku, piše Moja Hrvatska.

Kroz ovaj projekt ostvaruje se očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture te nacionalnog i etničkog identiteta među pripadnicima naših zajednica u iseljeništvu.

A stručni program prije 50-ak godina osmislio je i postavio dr. sc. Ivan Ivančan.

Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova folklornih te tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu.

Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u program škole ugradio je trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina. Pohađanje i polaganje ispita jedan je od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

Ovog će se ljeta učiti plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja koji uključuju sjeverozapadnu Hrvatsku. Učit će se i plesovi gradišćanskih Hrvata.

Osim stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog ravnatelja našeg nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske “Lado”, program će voditi Tibor Bun i Vjekoslav Martinić.

Vježbe održavaju i istaknuti folklorni voditelji i koreografi: Nerina Štajner, Miro Kirinčić, Senka Jurina, Štefan Novak, Goran Oreb, Bojan Pogrmilović, Katarina Horvatović, Iva Cvetko, Antun Kottek i Siniša Leopold.

Značaj projekta ovoga ljeta prepoznalo je više od 90 polaznika iz Hrvatske i svijeta pa će tako sudjelovati i folkloraši iz Njemačke, Austrije, Češke, Srbije, Australije, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država i Norveške.

Svečani završni koncert polaznika škole održat će se u petak 11. kolovoza 2017. u 21 sat u Boriku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...