Slovenci donirali ‘Tamića’ DVD-u Vir; Ima 36 godina, ali radi k’o lud!

Od petka je Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vir“ bogatije za jedno vatrogasno vozilo koje je virskim vatrogascima donirao PGD „Vranovič“ iz slovenske Gesilske zveze „Črnomelj“. Vatrogasni momci su gotovo istog dana dogovorili donaciju posredstvom Mariborčanina Jože Žunkoviča i Viranina Marija Vučetića, odluku je donijela uprava Zveze, a 31-godišnji vatrogasni i brižljivo očuvani TAM već je bio na Viru. Za svega nekoliko sati iz Črnomelja, sjedišta istoimene općine na samoj granici s Hrvatskom, TAM je stigao na otok Vir gdje je u prisutnosti zamjenika načelnika Općine Vir Antonija Vučetića predan zapovjedniku virskih vatrogasaca Tomislavu Čepiću i njegovom zamjeniku Toniju Kapoviću. Vozio ga je Boris Kambič, zapovjednik PGD „Vranovič“:

„Nije mi bilo lako rastati se s našim TAM-om, pa sam ga sâm dovezao na Vir“, kaže Kambič koji je na Vir došao u društvu predsjednika črnomeljske Gesilske zveze Antona Banoveca, zapovjednika istoimenog PGD-a Jože Vrščaja te članova zapovjedništva i Nadzornog odbora Zveze Srečka Adlešiča i Branka Flajnika. Raspoloženi Slovenci istaknuli su u šali kako 36-godišnji vatrogasni veteran TAM ima „prirodnu klimu“ kada se otvore prozori i „ugrađeni tempomat“ s ciglom na gasu, ali da je zapravo nenadmašan i najkorisniji na požarištu. Vatrogasac TAM tako je u svojoj 15-godišnjoj vatrogasnoj karijeri, nakon što ga je 2002. godine spomenuti Mariborčanin Žunkovič preuredio kao vatrogasno vozilo, tri puta intervenirao na gašenju požara na deponiju komunalnog otpada, sedam puta uspješno je gasio šumske požare uz gotovo stalne sezonske intervencije na manjim požarištima, a dva puta gasio je kućne požare i sudjelovao u akcijama spašavanja od poplava.

Gesilska zveza „Črnomelj“ slavi 105. godišnjicu postojanja sa svojih 27 DVD-ova, 399 vatrogasnih operativaca i najstarijim PGD-om „Črnomelj“ koji postoji poput Metuzalema – već 143 godine.

„Kod nas je vatrogastvo duga tradicija i potreba jer imamo oko 80 do 120 intervencija u ljeto. Dobro smo organizirani i ponosni na svoju službu“, kaže zapovjednik Vrščaj ilustrirajući ovu tvrdnju činjenicom kako je slovenska vatrogasna reprezentacija s 18 momčadi na Olimpijadi vatrogastva u austrijskom Villachu osvojila tri zlatne medalje i jedno srebro. A što osim značajnog iskustva ima novi virski vatrogasni TAM? Slovenci kažu – sve: motor u odličnom stanju, svega 15 tisuća prijeđenih kilometara, malu cisternu s 300 litara vode, visokotlačnu pumpu i kolut s cijevima dužine 50 metara.

„Za pet minuta je u operativnom stanju i na požarištu“, kažu ovi simpatični vatrogasci. Ni Virani nisu ostali dužni – svoje nove vatrogasne prijatelje počastili su ručkom u restoranu „Kotarina“, proveli ih kroz otok Vir i pokazali požarište na kojemu se prošlog tjedna uspješno ugasili veliki požar te na koncu na piću završili u Pedinki. Naravno, kao gosti Marija Vučetića od kojega je ova priča i krenula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...