Smanjena kazna; Umjesto za 40, Dragan Paravinja za 14 godina je slobodan čovjek

Vrhovni sud je prihvatio žalbu Paravinje i njegovog odvjetnika te mu je smanjio kaznu s 40 na 20 godina zatvora. U to vrijeme ulazi i šest godina koje je proveo u pritvoru. Sud je kvalifikaciju teškog ubojstva preinačio u obično ubojstvo. Sud je prihvatio znatan broj Paravinjinih žalbi, a sve su opisali u dokumentu dostupnom ispod teksta. Prihvaćena je i žalba o tome kako je kazna prevelika, piše Index.hr.

Optuženik pobija i odluku o kazni, tvrdi da je „izrečena zatvorska kazna dugotrajnog zatvora nerazmjerna …kaznama koje su izrečene i za višestruka ubojstva“ uz zamjerku što se otegotnim cijeni optuženikovo „mišljenje o korumpiranosti ili nekorumpiranosti hrvatskog pravosuđa“.

“Razmotrivši žalbene navode optuženika, ali i uslijed odluke pod toč. I ove presude, u ovom je dijelu trebalo prihvatiti optuženikovu žalbu. Ovaj sud nalazi da su kazna zatvora u trajanju od pet godina i osam mjeseci utvrđena za kazneno djelo silovanja u pokušaju te kazna zatvora u trajanju od petnaest godina utvrđena za kazneno djelo ubojstva primjerene okolnostima učina djela, osobnosti i najvišem stupnju krivnje optuženika te činjenici da se radi o specijalnom povratniku što uz kazne zatvora koje su uzete kao utvrđene iz pravomoćnih presuda opravdava osudu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju dvadeset godina”, stoji u odluci suda.

Podsjetimo, 1. ožujka prošle godine Dragan Paravinja osuđen je na koncu trećeg suđenja na 35 godina zatvora zbog teškog ubojstva maloljetne Drnišanke Antonije Bilić. Sudsko vijeće splitskog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Damira Romca osudilo ga je da je usmrtio Bilić radi počinjenja drugog kaznenog djela, tj. pokušaja silovanja. Paravinja je dosad dvaput bio osuđen zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja, no Vrhovni sud obje je presude ukinuo upravo zbog prijepora je li ubio da prikrije ili počini drugo kazneno djelo.

Sudac Damir Romac izrekao je Paravinji jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora jer mu je pribrojio i dvije pravomoćne presude za pokušaje silovanja. Jedna je presuda suda u Sokolcu u BiH od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, a druga šibenskog suda za pokušaj silovanja stoperice koju je pokupio u Omišu. Za to je djelo osuđen na četiri i pol godine zatvora pravomoćno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...