Spaljene zalihe zaplijenjene droge; U dim otišla tona trave i hašiša, 137 kila heroina, 7 kila kokaina…

U pećima Našicecementa u četvrtak je spaljeno više od tone raznih vrsta opojnih droga oduzetih u policijskim akcijama i kriminalističkim istraživanjima posljednjih nekoliko godina.

Među ostalim, spaljeno je 998 kilograma marihuane i hašiša, 137 kilograma heroina, nešto manje od sedam kilograma kokaina, 533 komada metadona te nešto manje od 23 tisuće komada tvorničkih tableta i pripravaka.

Vrijednost zaplijenjene i uništene droge procjenjuje se na više od 158 milijuna kuna, a u zadnjih devet godina u pogonima Našicecementa spaljivanjem je uništeno oko 12 tona različitih vrsta droga.

Ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droga Vlade RH Željko Petković rekao je kako je posljednjih godina povećana konzumacija marihuane i psihoaktivnih droga, gdje Hrvatska odskače od europskog prosjeka, a ostali trendovi, poput broja ovisnika u tretmanu i njihove dobi, prilično su dobri.

Istaknuo je kako je broj kaznenih djela vezanih uz droge na prošlogodišnjoj razini, ali raste broj zapljena, te da taj ured koordinira izradu nove nacionalne strategije koja će obuhvatiti borbu protiv svih ovisnosti, droge, alkohola i duhana te ovisnosti o kocki i internetu, što je sve veći problem za koji dosad nije bilo strateškog okvira.

Glavni ravnatelj policije Marko Srdarević rekao je kako se uništava droga iz 1072 pravomoćno presuđena predmeta te da borba protiv zloporabe droga ne bi bili uspješna bez koordiniranih aktivnosti policije, Carine, državnog odvjetništva i drugih tijela u otkrivanju počinitelja, kriminalnih grupa te presijecanju krijumčarskih lanaca.

Hrvatska policija i Carina su glavni nositelji suzbijanja ponude droga na hrvatskom narkotržištu. Počeli smo s 500-tinjak zapljena 90-ih godina, a prošle godine imali smo 11.100 zapljena, istaknuo je voditelj Službe kriminaliteta droga u Ravnateljstvu policije Dražen Rastović.

Ocijenio je da policija sve aktivnije radi na suzbijanju zloporabe droga, za što je prošle godine kazneno prijavljeno 1420 osoba, ali zabo određene promidžbe i relativizacije tog problema, sve je više ljudi koji posjeduju drogu za osobnu uporabu, koja nije namijenjena daljnjoj preprodaji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...