Cestitka_Uskrs

Sutra “Od Luna do Fortice”, sajam koji na jednom mjestu objedinjuje cjelokupni ponudu otoka Paga

Drugi Sajam otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice” u organizaciji udruge Volim Vlašići održava se u nedjelju, 23.7.2017. godine u Vlašićima na otoku Pagu.

Cilj ovog sajma je da se na jednom mjestu predstave otočni proizvođači; OPG-i, tvrtke, obrti, udruge sa otočnim proizvodima; od hrane i pića (sir, vino, slastice, maslinovo ulje, med, rakija, sol..), do prirodne kozmetike i rukotvorina: paške čipke, suvenira te fotografija otoka Paga, autora Ivana Šuprahe, kako bi Vam na jednom mjestu mogli prezentirati bogatstvo okusa i mirisa te ljepotu cijelog otoka Paga.

– Na Sajmu će se predstaviti i otočna mjesta sa gastronomskim proizvodima, običajima, tradicijskom i kulturnom baštinom specifičnom za kraj iz kojeg dolaze, izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

U zabavnom programu nastupaju:

Klapa Puntamika – Zadar

KUD Sv. Jeronim Vlašići i KUD Rtina pod nazivom „Dalmatica“

KUD Bartul Kašić – Kolan

Pivači na Kanat – Kolan

Pokrovitelji:

TZ grada Paga, TZ grada Novalja, TZ općine Povljana, TZ općine Kolan, Grad Novalja, Grad Pag, Općina Kolan

Otok Pag jedan od najvećih Jadranskih otoka: sa 285 km2 peti po veličini, a sa 270 km razvedene obale otok je s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvalica, rtova i plaža. Za otok Pag kažu da je otok mora, kamena i soli a jedinstven je i po vegetaciji u kojemu stabla gotovo da i nema. Na dijelu otoka okrenutom prema Velebitu zbog jake bure nema raslinja i krajolik sliči onom na mjesecu. Pag je najveće carstvo kamenjara na Jadranu ispresijecano dugim suhozidima, u kojemu raste tanka trava, nisko aromatično bilje, kadulja, divlja menta i smilje. Upravo to aromatično bilje je osnova u prehrani paških ovaca na kamenjaru, i ono daje poseban okus poznatom paškom siru i paškoj janjetini.

Vlašići su malo mjesto sa oko 220 stanovnika, smješteno u zaštićenoj uvali na južnoj strani otoka Paga. Vlašići su jedna od rijetkih zelenih oaza na paškom kamenjaru a poljoprivreda je, uz ovčarstvo i vinogradarstvo, nekada bila glavna djelatnost ovdašnjih stanovnika dok se danas stanovnici uglavnom bave turizmom. Vlašići su mali raj na zemlji idealni za razvoj eko poljoprivrede te razvoj održivog, seoskog turizma a zbog svoje bogate biološke raznolikosti uvršteni su u europsku ekološku mrežu Natura 2000.

Gastronomija otoka Paga

Tradicionalna gastronomija otoka Paga sastoji se u pripremanju brojnih specijaliteta koji se temelje na laganoj hrani, mesu, ribi, povrću uz dodatak vrlo kvalitetnog maslinovog ulja sa dalmatinskim začinima kao što su ružmarin i lovorov list koji jelima daju izuzetan okus.

Zaštitni znakovi otoka su: čuveni paški sir, paška janjetina, maslinovo ulje, sol i bijelo vino “žutica”. Ljubitelji dobre hrane i kapljice sigurno će uživati na Sajmu otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice” a u to se mogu i osobno uvjeriti u nedjelju te probati neke od proizvoda i specijaliteta. Sigurni smo da će ih bogatstvo svih okusa i mirisa uvijek vraćati na otok Pag, kažu organizatori Sajma.

Paški sir

Ako ste bili u Dalmaciji i niste probali Paški sir to vam je kao da se u Veneciji niste provozali gondolom. To je jedan od najboljih sireva u Hrvatskoj, po nekima i u svijetu – slažu se znalci gastronomi, sladokusci i svi ljubitelji dobrog zalogaja. Sir je autohtoni hrvatski proizvod, ovjenčan brojnim svjetskim nagradama i priznanjima. Paški sir ima specifičnu i prepoznatljivu aromu. Najbolje prija sam, a pravi gurmanski doživljaj je kušati ga uz paški pršut i masline, domaći kruh, svježe ubrani paradajz te čašu umjereno hladnog, bijelog vina.

Paška janjetina

Paška janjetina specifičnog je okusa mesa zbog ambijenta u kojem živi i u kojem se hrani autohtona paška ovca. To je krš, goli kamenjar na kojem rastu kadulja, slavulja, škrta sitna trava posuta posolicom koju nanose česte zimske bure. Pripremljena tradicionalno na “lešo” (kuhana), pod pekom ili na ražnju vrhunski je specijalitet kojeg svakako morate probati.

Pršut

Pršut se proizvodi na tradicionalan način, a domaćoj proizvodnji se koriste samo 4 komponente: morska sol, velebitska bura, hladni dim i ručni rad. Tradicionalna receptura, a naročito sušenje na velebitskoj buri koja u sebi nosi aromu dalmatinskog raslinja, daje pršutu jedinstven okus i miris.

Paška žutica

Paška žutica je bijelo suho vino zlatno žute boje, autohtonih paških sorti. Na otoku Pagu od davnine se je proizvodilo bijelo vino od nekoliko sorata koje je zbog svojih svojstava dobilo ime “Paška žutica” a glavna sorta za proizvodnju žutice bila je autohtona sorta Gegić.

 

Izlagači:

  • Paška sirana d.d. – Pag

Paški sir

  • Adriatic Shell j.d.o.o. – Stara Povljana

Dimljene i marinirane dagnje, marinirane kozice i trlje

  • Udruga Veli Škoj Zubovići – Zubovići

„Pici (izdanci češnjaka) u padelici“, janjeći gulaš s palentom, češnjak

  • Vina otoka Paga – Pag

Vina

  • OPG Franjo Zubović – Kolan

Paški sir i prošek

  • Solana Pag d.d. – Pag

Sol i proizvodi od soli

  • Borsha Idea kućna radinost – Pag
  • OPG Tangar – Mandre

Proizvodnja meda i pčelinjih proizvoda – Mandre

  • OPG Vidas – Novalja

Paški sir, maslinovo ulje, janjeće kožice

  • OPG Davorka Tičić – Povljana

Vina

  • OPG Vagabundo – Povljana

Povrće: povljanski pamidori, kukumari i parike

  • OPG Nedeljko Baričević – Lun

Suveniri od maslinovog drva, maslinovo ulje

  • Natura Luna GT grupa – Novalja

Prirodna kozmetika, čaj od lista masline

  • OPG Nada Leko  – Vlašići

Med

  • Udruga Paška alka – Pag

Paška čipka

  • KUD Sv. Jeronim – Vlašići

Pletene čarape, torbe..

  • Udruga Volim Vlašići – Vlašići

Magneti, eko proizvodi (domaća marmelada, macerat od ulja smilja)

  • RO Bura – Miškovići

Riba i riblji proizvodi

  • OPG Slavko Žunić – Vlašići

Janjetina ispod peke, pršut, sir

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...