Sutra u 21 sat kreće tradicionalna “Noć privlačkih ribara i sabunjara”

Kao i svake godine, i ove se priprema tradicionalna ‘Noć privlačkih ribara i sabunjara’. Upravo njima u čast ova će se manifestacija započeti puštanjem lampiona. Manifestacija će se održati u petak, 14. srpnja s početkom u 21 sat u Privlaci na Trgu Kolište – luka Stari porat.

Ribarstvo je na ovom pjeskovitom poluotoku vrlo bogate tradicije. Privlačani su najpoznatiji po ludru, ribolovu tradicije, koji se već niz desetljeća prenosi s koljena na koljeno. Privlačani su osim po ribarstvu, poznati i po sabunjarima, ljudima koji su mukotrpnim vađenjem pijeska iz mora postali nadaleko poznati.

Dovoljno je napomenuti da je 72 puta bombardirani grad Zadar, nakon 2. svjetskog rata uvelike obnovljen sabunom što su ga dovozili privlački sabunjari.

Danas sabunjara u Privlaci više nema. Nama ostaje samo preslušavati priče najstarijih živućih sabunjara i zamišljati gajete, leute i bracere kako nakrcani plove kroz dugu privlačku povijest projicirajući ljubav, iskrenost i srdačnost na platno života.

Svako vrime nosi svoje brime – govorili su.

Upravo zato kako bi se prisjetili njihovog načina života, u sklopu ove večeri održava se i IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PRIVLAČKIH SABUNJARA, kao i PROJEKCIJA FILMA.

Gosti će moći uživati u  morskim delicijama pripremljenih od strane privlačkih ugostitelja. Ove godine na ‘Noći privlačkih ribara i sabunjara’ pojavit će se najveći do sad broj izlagača.

Privlačkim ugostiteljima pridružit će se i OPG-ovi: opg Ive Surić, ribarski obrt Marijan Buškulić, OPg Butić, opg Bilušić, opg Kršlović- Bašić sa raznovrsnim proizvodima.

Večer će otvoriti privlačka ženska klapa LIBAR, a za zabavni dio programa potrudit će se klapa „Levanda“ i bend „Ljubavnici“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...