Svi volimo kavu, ali ovo su problemi koji dolaze uz nju

Kava je omiljeni napitak u našim krajevima, a dobar dio ljudi jednostavno ne može zamisliti početak dana bez šalice crnog napitka. Ali, kako to obično biva, nerijetko se ta jedna pretvori u pet-šest ili više, a onda su mogući problemi koje znaju samo ljubitelji kave, piše Metro.

Anksioznost – stres utječe na apsorpciju kofeina, pa vas nervoza može koštati drhtavih ruku i uzbuđenosti, a i kofein pojačava izlučivanje adrenalina i hormona stresa… stoga, oprezno s kavom.

Glavobolja – da, to znači da ste ovisni o kavi i da vam nedostaje. Dobra vijest je da ako pokušavate smanjiti unos kave i imate glavobolje – one će ubrzo potpuno nestati.

Loš zadah – kava isušuje usta i što je više popijete, zadah će vam biti gori.

Otpornost – stimulacijski učinak kave opada s vremenom i povećanim unosom, pa će pravim kavopijama trebati stvarno puno kave da ih probudi.

Probava – prva kava vas uvijek odvede na WC? Hmm, može biti i kava, ali i mlijeko, no iako kofein potiče probavu, može jednako tako uzrokovati grčeve u crijevima i nadutost. Zato, prva kava morabiti nakon doručka.

Spavanje – ako se navečer okrećete u krevetu i borite s nesanicom, nije nemoguće da je kriva upravo kava koju pijete popodne, naročito ako niste neki kavopija.

Tamni zubi – tamnjenje zuba i mrlje na njima od kave posljedica su tanina, pa pripazite malo i na svoj osmijeh.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...