Travel Channel turistima: “Pazite na mine kod Zadra, ne spominjite Jugoslaviju, a toples ne prolazi svugdje”

Britanski Travel Channel poznat je po savjetima turistima. U aktualnom tekstu savjetovali su turistima koji prvi put dolaze u Hrvatsku što je poželjno, a što nije. Našu zemlju opisali su kao turistički dragulj s 1200 otoka, azurnim morem, pitoresknim selima i bogatom povijesti. Podsjetili su i kako je turizam kod nas u porastu, te istaknuli kako je puno građevina pod zaštitom UNESCo-a, kao što je Stari grad u Dubrovniku.

Ne bojte se autobusa

Za razliku od drugih europskih zemalja, gdje je prijevoz vlakom najlakši, u Hrvatskoj to nije slučaj. Hrvatske željeznice povezuju mnoge gradove, ali ne i one na jugu. Tako ne možete vlakom doći iz Splita do Dubrovnika. Zato je dobra povezanost autobusima, koji nisu puno sporiji od automobila.

Vozite automobil, ali ne pričajte na mobitel

Ako želite biti slobodniji, unajmite automobil. U Hrvatskoj se lako unajmi auto u rent-a-caru, no gotovo svi su s manualnim mjenjačem. pa ako želite automatski, morate to najaviti prije. Također, ne pričajte na mobitel dok vozite, to je striktno zabranjeno u Hrvatskoj. Njihovi vozači znaju agresivno pretjecati, pa bolje gledajte na cestu nego na divan krajolik.

Sjetite se njihovih svetaca

U Hrvatskoj je preko 90 posto katolika i vjera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mjesto ima svog sveca zaštitnika i feštu koju priređuju na njegov dan. Često su takvi dani neradni. Osobito se štuje Djevica Marija, koju oni zovu Gospa, a obratite pozornost na svetišta, raspela i crkve te se prema njima odnosite s poštovanjem.

Ne spominjite Jugoslaviju

Hrvatska ima bogatu povijest života pod drugim narodima – Mađarima, Austrijancima, Mlečanima, Turcima, Srbima i Jugoslavenima. Zemlja je neovisna od 1991., a Hrvati imaju posebno izraženo domoljublje. Nemojte ih slučajno zvati Jugoslavenima.

Pazite gdje idete u toplesu

Ako želite skinuti gornji dio bikinija, možete to slobodno napraviti. Mnogi putnici se sunčaju u toplesu na plažama sjevernog i srednjeg Jadrana, te se na određenim plažama kupaju potpuno goli. No, morate biti diskretni na jugu gdje su konzervativniji. Ako se slučajno nađete na Krku, mejstu gdje su rođeni njihovi brojni biskupi, i gdje su vrlo pobožni, nemojte se skidati.

Pazite na mine

Iako je većina zemlje razminirana, pazite na korak ako se krećete šikarama i šumama u unutrašnjosti, posebno u Slavoniji, Brodsko-posavskoj županiji i u zadarskom zaleđu. Iako su male šanse da naletite na minu, obratite pozornost na zastave s lubanjom koja se nalazi u obrnutom prekriženom trokutu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...