U Benkovcu izvedeni napjevi zaštićeni Unescom kao nematerijalnom kulturnom baštinom

U Benkovcu se proteklog vikenda održao drugi Festival izvornih glazbala i napjeva uz četvrti Festival češnjaka Zadarske županije. Na Trgu domovinske zahvalnosti veliki broj posjetitelja došao je uživati i podržati dvije navedene manifestacije.

U sklopu programa Benkovačkog kulturnog ljeta 2017. odlučili smo dvije kvalitetne manifestacije povezati da se odvijaju istu večer i prema reakcijama prisutnih smatram da smo dobro osmislili. Znači, radi se o drugom Festivalu izvornih glazbala i napjeva i četvrtom Festivalu češnjaka koji promovira autohtonu sortu domaćeg češnjaka po kojem je ovaj kraj nekad bio nadaleko poznat. Povezivanjem dvaju festivala oplemenili smo cjelokupno događanje, dobili smo manifestaciju koja promovira jednu autohtonu tradicionalnu priču, rekao nam je Vanja Čvrljak, direktor TZ Benkovac.

Povodom ove prigode razgovarali smo s Marijanom Kamberom, organizatorom 2. Festivala izvornih glazbala i napjeva Benkovac 2017. i voditeljem folklornih skupina koji su sudjelovale na manifestaciji te voditeljom KUD-a Kamen Bukovica.

Za naš drugi festival pozvali smo od Imotskog kraja do Like sve skupine koje sviraju na tradicijskim glazbalima i izvode napjeve. To su već pomalo zaboravljena glazbala poput ćurlike, diple, gusla, svirale, tamburice i lirice. Drago nam je da na našem festivalu u Benkovcu se okupilo 17 skupina i pojedinaca, solista koji sviraju na nekom od navedenih glazbala ili pjevaju najstarije napjeve. Čast nam je kazati da napjevi koji su se izvodili: zdravica, orzalica, treskavica, ojkavica, rera, ganga su zaštićeni Unescom kao nematerijalnom kulturnom baštinom, kazao nam je Marijan Kamber te dodao da kao domaćini su zahvalni svim izvođačima koji su prisustvovali.

U programu smo imali dosta izvedbi. Razveselili su nas najmlađi izvođači sa svojim nastupom, blizanci Karla i Roko iz Dugopolja, imaju sedam i pol godina, koji su i ovaj put oduševili svojom izvedbom ojkavice i kola iz dugopoljskog kraja. Za razvijanje njihovog talenta najzaslužniji su njihovi roditelji i najbolji učitelji Marijana i Oliver Rogošić. Treba naglasiti za njihovog oca Olivera da gotovo i nema starog glazbala kojeg ne svira na profesionalnom razini, istakao je Kamber.

Podsjetimo, drugi Festival izvornih glazbala i napjeva je organizirao KUD Kamen Bukovica, uz suorganizaciju TZ grada Benkovca i Zavičajnog muzeja grada Benkovca.

Prošle godine je inicijativa krenula od KUD-a Kamen Bukovica da pokrenemo festival za koji želimo da preraste u tradiciju. Ovom prilikom želio bi zahvaliti svim sudionicima i suorganizatorima koji su pripomogli da se ovaj jedinstveni drugi Festival izvornih glazbala i napjeva održi u Benkovcu. Veliko hvala našim gostima, čuvarima naše tradicije i običaja što su na festival došli iz mnogih krajeva, cijele dinarske zone a svakako bih napomenuo da su neka društva otkazali svoje dogovorene nastupe da bi došli u Benkovac na festival, naglasio je Kamber.

Marijan Kamber uz voditeljske i organizacijske zadatke ujedno je izvođač na najstarijem glazbalu ćurlika.

S obzirom na to da smo izvorni KUD dosta smo traženi, nastupamo na mnogim festivalima diljem Hrvatske, gostovali smo u Ukrajini i često smo na gostovanjima u Sloveniji. Posjetitelji su uvijek oduševljeni, jer na jednom mjestu čuju zvuke najstarijih glazbala i napjeve. Malo KUD-ova uopće ima nabrojena glazbala i sve manje je napjeva jer nema izvođača i tim više se trudimo da bi na ovakvim festivalima prikupili još uvijek postojeće izvođače s naših prostora ali i šire, kazao nam je Marijan Kamber.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...