U Bibinjama održana druga ‘Večer dalmatinske beside’

Sa željom organizatora da očuvaju tradiciju i dalmatinski dijalekt, te da pjesnici koji vrijedno pišu lokalnim idiomima dobiju prostor za sve to pokazati Općina Bibinje organizirala je drugu godinu zaredom ˝Večer dalmatinske beside˝. Riječi koje su se nekada upotrebljavale u svakodnevnoj komunikaciji u svim dalmatinskim mjestima sinoć su odzvanjale ispred crkve Sv. Roka u Bibinjama.

Večer su otvorili mladi glumci iz Bibinja, koji su uprizorili predstavu ˝Na feštu Sv. Roka˝, te vjerno dočarali tipično jutro u bibinjskoj obitelji na blagdan njihova zaštitnika. Nakon što su mladi glumci, pod mentorstvom njihove profesorice Marijane Kandić, do suza nasmijali publiku, red je došao na glavne likove ove kulturne manifestacije – pjesnike.

–          Osjećaj je bio kao da sam u svome kraju, jako lipo, zanimljivo i interesantno. Sve mi se sviđa, jako je lipo intimno, ono baš po domaću. Na našim otocima polako se gubi naš dijalekt jer imamo puno novih došljaka, ali imamo kalipediju pa tražimo naše stare riječi da ne zaboravimo – ispričala nam je profesorica Ines Kolega iz mjesta Kali s otoka Ugljana.

Osim bibinjskog govora, mogao se tu čuti i govor zadarskog zaleđa, ali i govor bodula. Redom su nastupili Samantha Pedišić, Ana Marija Lisica, Marin Fuzul, Ines Kolega, Šime Lisica Kitov, Anka Birkić, te poznati bibinjski pjesnik Ante Sikirić, kojem je pjesmu ˝Turistička sezona˝ pomogla odrecitirati mlada Marija Harangozo.

–          Pjesme su moj svijet, nekada se probudim u 5 ujutro, nešto napišem ili naslikam neku sliku, to je moj svijet koji me veseli i u kojem sam ja sritna. Inspirira me sve što je dobro, jer uvik pantim ono što je dobro, loše brzo zaboravljam – rekla nam je vidno uzbuđena Ana Marija Lisica koja je sinoć prvi puta nastupila pred većim auditorijem.

Na manifestaciji, kao poseban gost nastupila je ženska Klapa Garofuli koja je ovom prilikom najavila svoj samostalni koncert u srijedu 09. kolovoza. Ispred crkve Sv. Roka dalmatinsku besidu, došao je čuti i Tomislav Bralić koji već večeras par metara dalje na Trgu Sri Sela održava, sada već tradicionalni koncert sa svojom Klapom Intrade. Dođite u Bibinje, svi ste pozvani!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...