U Hrvatskoj je najveća potrošnja hrane i pića u ljetnim mjesecima u Ninu!

Prema procjenama HGK potencijalni iznos potrošnje stranog turista na hranu i piće izvan smještajnog objekta, je oko 2,4 puta veći u odnosu na potrošnju domicilnog stanovnika. Tako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja očekuje 38% porast stanovnika u kolovozu pod utjecajem dolazaka i noćenja turista, očekivani potencijal potrošnje hrane i pića za taj mjesec gotovo 3 puta veći, dok je u Istarskoj županiji, koja očekuje rast stanovništva od oko 123%, potencijal potrošnje gotovo 5 puta veći u odnos na period izvan sezone, piše Agrobiz.

– Kada govorimo o turistički značajnijim gradovima ističu se Nin i Medulin. U Ninu se očekuje povećanje broja stanovnika od 461% i 13 puta veća potrošnja u odnosu na potrošnju izvan sezone, dok se u Medulinu očekuje rast stanovništva od 447% te također 13 puta veća potrošnja, kaže predsjednik HGK Luka Burilović.

U HGK ističu kako navedeni izračuni potencijala potrošnje u segmentu hrane i pića, na temelju porasta broja stanovnika, a zbog dolaska i noćenja stranih turista u kolovozu, mogu pomoći i maloprodajnim lancima za pripremu za turističku sezonu, odnosno dodatno usmjeravanje potrošnje na određene segmente maloprodaje. Koliko je to važno za ukupan rast maloprodaje u Hrvatskoj, govori i podatak da je razina realnog prometa u trgovini na malo prošle godine bila za oko 7% manja u odnosu na razinu iz pretkrizne 2008., kažu u HGK.

Prema podacima nekih od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, na vrhuncu turističke sezone, u kolovozu, prosječan mjesečni promet u segmentu hrane i pića u trima najvažnijim turističkim županijama (Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj), veći je za 70-130% u odnosu na prosječan godišnji mjesečni promet .

Segment hrane i pića uzima se iz razloga što za njega postoji i procjena prosječnoga dnevnog izdatka po turistu. Naime, prema podacima Instituta za turizam, prosječna dnevna potrošnja turista tijekom ljetnih mjeseci jest oko 66 eura, od čega se 55% odvaja za smještaj, 18% (oko 12 eura) na hranu i piće izvan objekta te 27% za sve ostalo.

Obzirom da je okvirna procjena dnevne potrošnje domaćega kupca u segmentu hrane i pića nešto ispod 40 kuna, kupovna moć, odnosno potrošnja stranog turista u odnosu na domaćeg kupca u segmentu hrane i pića, jest oko 2,4 puta veća.

S obzirom na to da se, kao najjača destinacija za dolazak stranih turista, ističe Rovinj, prema simulacijama, broj stanovnika u tom gradu tijekom kolovoza ove godine povećat će se najmanje za 3,5 puta (za 248%).  Međutim, od analiziranih gradova i općina, najveće očekivano povećanje broja stanovnika tijekom imat će Nin u Zadarskoj županiji. U srpnju se očekuje da bi broj stanovnika bio povećan gotovo 5 puta (388%), a u kolovozu čak 5,5 puta (461%). Prema procjeni povećanje potrošnje hrane i pića u Ninu gotovo je 13 puta veća odnosno 1172%  u odnosu na prosječnu potrošnju izvan sezone, najviše od svih promatranih gradova i općina.

U Medulinu su, pak, s obzirom da ima i manje stanovnika od Rovinja, a druga je najjača destinacija u Hrvatskoj po noćenjima stranih turista, takva povećanja također izražena. Broj stanovnika u kolovozu ove godine povećava se za oko 5,5 puta (za najmanje 447%), a potrošnja u segmentu hrane i pića potencijalno je u kolovozu također gotovo 13 puta (1.166%) veća u odnosu na prosječnu potrošnju izvan sezone.

Brojke:

2,4 puta veći iznos potrošnje stranog turista na hranu i piće izvan smještajnog objekta u odnosu na potrošnju domicilnog stanovnika

3 puta veći očekivani potencijal potrošnje hrane i pića u Splitsko-dalmatinskoj županiji

5 puta veći očekivani potencijal potrošnje hrane i pića u Istarskoj županiji

13 puta veća potrošnja hrane i pića u odnosu na potrošnju izvan sezone u Ninu i Medulinu

70 do 130 posto veći prosječan mjesečni promet u segmentu hrane i pića u trima najvažnijim turističkim županijama (Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj)

66 eura prosječna dnevna potrošnja turista tijekom ljetnih mjeseci

55% odvaja se za smještaj

18% odnosno oko 12 eura odvaja se na hranu i piće izvan objekta

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...