U Malom Lukoranu krenula izrada mozaik-klupe posvećene Petru Preradoviću

Lijepljenjem plavih kamenčića koji su ispisali stih “Zora puca, bit će dana”, u subotu navečer počela je izrada unikatne mozaik-klupe u Malom Lukoranu posvećene pjesniku Petru Preradoviću.

– Uistinu nismo očekivali da će se skupiti ovoliko djece, odraslih, turista, stanovnika drugih mjesta. Stajalo se u redu, svi su htjeli utisnuti komadić mozaika, ostaviti svoj trag na “Petrovoj klupi”. Jako sam zadovoljna, sretna i ushićena! Ovo je dobar znak, očito je da ćemo u sljedeća tri tjedna, koliko će trajati izrada mozaik-klupe, imati dobro društvo, kazala je Božica Kliman, autorica unikatnih klupa koje su postale zaštitni znak Ugljana, pišu Naši školji.

Ovo je četvrta klupa koju radi sa svojim suradnicima Tanjom Rebac-Perica, Janom Pericom i Nikom Kliman, ali istodobno je to i mala radionica mozaika na koju, vidjelo se to i u Malom Lukoranu, rado dolaze i domaći i turisti.

– Zahvaljujem stanovnicima Malog Lukorana na ovako srdačnom dočeku, napravili su pravu feštu na rivi i iskreno me dirnuli. Došlo je i mnogo poznanika iz drugih mjesta, prijateljice iz Slovenije ispekle su pogače… Nadam se da će ovako dobar odaziv biti svake večeri do 18. kolovoza, kada ćemo prerezati vrpcu i otvoriti “Petrovu klupu”, dodala je gospođa Kliman.

Autorski projekt izrade unikatnih mozaik-klupa dio je prije četiri godine pokrenutog programa u TZ mjesta Ugljan “Svako misto svoju klupu ima”. Nakon Malog Lukorana, unikatna klupa radit će se u Sušici, a već se “kuju” planovi i za sljedeće ljeto. Cijeli projekt podržavaju Općina Preko i dvije turističke zajednice te brojni pojedinci koji volonterskim radom pridonose ovoj lijepoj priči.

Podsjetimo, prema predaji, pjesnik Petar Preradović napisao je najpoznatiju hrvatsku budnicu „Zora puca, bit će dana“, objavljenu u prvom broju zadarske Zore dalmatinske 1844. godine. upravo u Malom Lukoranu. Klupa će biti otvorena 18. kolovoza, na 145. obljetnicu smrti Petra Preradovića, uz prigodni program KUD-a Preko i KUD-a Sv. Ante iz Lukorana, a sve to bit će uvod u proslavu 200. godišnjice rođenja velikoga pjesnika – 19. ožujka sljedeće godine.

Petar Preradović na otok Ugljan nije došao slučajno. Kao vojnik službovao je u Zadru, gdje je upoznao prvu suprugu Pavicu de Ponte, čija je obitelj u Malom Lukoranu imala ljetnikovac. Iako je već 1846. napustio zadarski kraj i vjerojatno više nikad nije došao na Ugljan, svoj ladanjski boravak u Malom Lukoranu „ovjekovječio“ je budnicom „Zora puca, bit će dana“, koja je ujedno bila i prva tiskana pjesma Petra Preradovića.

Kako je bilo i tko je sve došao na prvu radionicu u Malom Lukoranu, pogledajte u fotogaleriji koju donosi portal Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...