Priroda oko nas – biološka raznolikost Vlašića

Udruga ‘Volim Vlašići’ s tri postavljena info panoa pokazala brigu za mjesto i prirodu!

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

U sklopu projekta “Priroda oko nas – biološka raznolikost Vlašića” udruga Volim Vlašići postavila je 3 info panoa na lokacijama uvala, Kvasilo i livade 13.7.2017. u Vlašićima na otoku Pagu. Na info panoima se nalaze biljne i životinjske vrste koje imaju stanište na području Vlašića a neke od njih su zaštićene i endemi.

“Radi se o projektu na kojem od početka i osnutka udruge surađujemo sa JU Natura Jadera s ciljem senzibiliziranja i informiranja javnosti o zaštiti okoliša te promicanju na razmišljanje i odgovornije ponašanje prema prirodi koja nas okružuje. Ovo je samo jedna od aktivnosti u sklopu projekta kojeg financiraju JU Natura Jadera, Zadarska županija, upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove  i TZ grada Paga. Drvene panoe su izradili učenici Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića, smjer stolarstva u okviru prakse i školske nastave a ostale projektne aktivnosti; predavanja, škola u prirodi, obilježavanje mirisne staze i izrada razglednica odraditi će se do kraja 2017. godine.

Natura 2000 su područja u kojima se posebno štite vrste i staništa koja su ugrožena na europskom (i svjetskom) nivou. Većina zapadnih zemalja su kroz godine industrijskog razvoja uništile svoju prirodu i sada silni novac ulažu u revitalizaciju, a ovo relativno malo područje Vlašića od iznimne vrijednosti zbog svoje biološke raznolikosti postalo je dijelom Europske mreže Natura 2000 i povjereno nama na daljnje čuvanje” izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

O projektu:

Vlašići se nalaze u zaštićenom području u sklopu ekološke mreže Natura 2000, ekološke mreže Europske unije koju čine najznačajnija područja za očuvanje vrsta i stanišnih tipova. Njezin cilj je očuvati ili ponovno uspostaviti povoljno stanje više od tisuću ugroženih i rijetkih vrsta te oko 230 prirodnih i poluprirodnih stanišnih tipova u Europi.

Lokalitet u Vlašićima značajan je po vrlo lijepom slijedu zajednica (flore i faune) te bogate bioraznolikosti na malom prostoru. Zbog nedovoljne informiranosti, osviještenosti mještana i posjetitelja, nebrige za prirodu oko nas, postoji opasnost da se u budućnosti zbog prekomjernog izlovljavanja i branja zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, planiranja građevinskih projekata na području Vlašića, kopno i obala počnu nasipavati u svrhu dobivanja građevinskog zemljišta te da se trajno unište staništa zaštićenih biljaka i životinja.

Ciljevi projekta:

– očuvanje prirode i bioraznolikosti u Vlašićima kroz edukaciju, informiranje i senzibilizaciju javnosti,

– promocija prirodnih posebnosti Vlašića i okolice s ciljem očuvanja posebno vrijednih prirodnih prostora,

– ojačati svijest stanovnika o važnosti zaštite okoliša, flore i faune te značajnim zaštićenim vrstama koje se nalaze na području Vlašića,

– briga za zaštitu prirodnih ljepota, biljnih i životinjskih te endemskih vrsta na zaštićenom području s naglaskom na Vlašići i ekološku mrežu Natura 2000

Aktivnosti:

  1. Postavljanje info panoa na 3 lokacije u mjestu (uvala Vlašići, livade i Kvasilo)
  2. Mirisna poučna staza za pješake u dužini 3 km obilježavanje medonosnih i ljekovitih biljnih vrsta na hrvatskom i latinskom jeziku (smilje, kadulja, ružmarin, lavanda, divlji šipak, divlja menta, vrisak…)
  3. Tisak razglednica sa motivima zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta
  4. Organizacija predavanja “Priroda oko nas – biološka raznolikost Vlašića” i Škola u prirodi za učenike osnovnih škola u Vlašićima i Dinjiški o ekološkoj mreži Natura 2000, upoznavanje zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama (kopno, more i obala)

Projekt su financijski podržali:

Javna ustanova Natura Jadera,  Zadarska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove  i Turistička zajednica Grada Paga.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar