Uz brojne posjetitelje i struku, u Ninu otvorena izložba “Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj”

U okviru Ninskog kulturnog ljeta 2017. u utorak  25.07. u Galeriji Višeslav, ninske rustikalne Barokne kuće, uz nazočnost brojnih posjetitelja i uzvanika otvorena je izložba „Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj“.

Ljubitelje arheološke znanosti i struke u uvodnom obraćanju pozdravila je dipl. arh. Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu, naglasivši kako je izložba Tekućih arheoloških istraživanja u Hrvatskoj, na kojoj je akcent stavljen upravo na istraživačke radnje i sondiranja na lokalitetima u Ninu i široj ninskoj okolici, tek uvertira u jedan sveobuhvatniji projekt pod nazivom „7 dana Nina na Zrinjevcu“, koji je osmišljen kao predstavljanje Nina i bogate ninske kulturne i prirodne baštine, arheologije, te svih resursa kojima ovaj gradić obiluje poput ninske Solane i Muzeja soli, ljekovitog peloidnog blata, zaštićenog endemičnog životinjskog i biljnog svijeta, prepoznatljive gastronomije do nematerijalne kulturne baštine Nina te tradicija i običaja vezanih uz 500 godina svetkovine Gospe od Žečeva, koju ovaj grad baštini.

Ramov se pri tom posebno zahvalila idejnoj začetnici projekta gospođi Timki Alihodžić iz Arheološkog muzeja u Zadru, te ravnatelju Arheološkog muzeja u Zagrebu gospodinu Sanjinu Miheliću koji je projekt podržao i otvoriti vrata institucije muzeja kojeg vodi promidžbi povijesnog kraljevskog grada Nina, građanima Zagreba kao i brojnim posjetiteljima naše metropole.

Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru pozdravljajući okupljene zahvalio se arheolozima  zadarskog muzeja koji su odradili iznimno stručan posao na lokalitetima u Ninu i široj ninskoj okolici naglasivši iznimno dobru suradnju Arheološkog muzeja u Zadru, te Muzeja ninskih starina u Ninu s Gradom Ninom, koja rezultira kvalitetnom prezentacijom bogate ninske arheološke baštine.

O nastajanju i konceptu same izložbe govorio je Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, istaknuvši kako je izložba osmišljena kao muzeološki oblik komunikacije osnovnih podataka o aktualnim arheološkim istraživanjima na području Hrvatske. Svako predstavljeno arheološko istraživanje zastupljeno je s po jednim posterom koji sažeto prezentira informacije o lokalitetu i istraživanju kroz niz fotografija i slikovnih prikaza koji pružaju zanimljiv pregled rada na terenu, procesa iskopavanja, kao i pronađene građe. Zahvalio se pri tom brojnim kolegama arheolozima svakog pojedinog lokaliteta od 29 predstavljenih na izložbi iza kojih stoji predan i stručan timski rad.

„Iznimno mi je zadovoljstvo biti u ovom doista predivnom drevnom gradu, iz kojeg naprosto pršti bogata povijest i ono što smatram doista potrebnim je da

Arheološki muzej u Zagrebu kao važna institucija u kulturi Republike Hrvatske bude platforma za predstavljanje onog najboljeg od hrvatskih povijesnih bisera ne misleći pri tom na samu arheologiju već na sve elemente koje čine prepoznatljivost, u ovom slučaju Nina i kao arheološke top destinacije i kao destinacije u cjelini.

Za iznimno ugodne trenutke i atmosferu u galeriji Višeslav izvedbama  „No ordinary  love i „Walking in Memphis“  pobrinuli su se mladi talentirani članovi zadarske sveučilišne grupe AKA Crescendo.

U ime Gradonačelnika Grada Nina izložbu „Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj“ otvorila je viša savjetnica za kulturu Grada Marijana Ramov, naglasivši kako će građani i brojni posjetitelji Nina izložbu moći razgledati svakim danom do 13. kolovoza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...