Velika opasnost; Požari prijete Benkovcu, Kninu, Šibeniku

Toplinski udar i dalje ne popušta i visoke temperature nastavit će grijati cijelu Hrvatsku do nedjelje. Prema podacima DHMZ-a, toplinski udar najviše će osjetiti stanovnici Zagreba, Karlovca i Knina.

Zbog toga su moguće i snažne grmljavine pa je tako Meteoalarm za Hrvatsku sutra izdao žuto i narančasto upozorenje.

Da takva situacija može jako utjecati na opasnost od požara, pokazuju i karte požarne opasnosti koje je izradila Hrvatska udruga kriznog menadžmenta (HUKM). Obuhvatila je srijedu, četvrtak i petak, a prikazuje kako će najgore biti na području između Knina i Šibenika te Vrgorca i Metkovića, piše 24sata.

U izračunu su  koristili podatke Copernicusa, servisa za menadžment hitnih situacija (EMS Copernicus) i Europskog centra za srednjoročnu meteorološku prognozu (ECMWF). Oni daju proračune u odnosu na vrijeme, karakteristike terena, osunčanost tla i vrstu vegetacije koja raste.

U ovaj model nije uračunata funkcija ranjivosti s obzirom na moguće posljedice i otpornost zajednice. Ljudski faktor nije uračunat: A on je često presudan…

Također, ovo ne ovisi o ljudskom faktoru tj. požar može izbiti ako netko namjerno zapali prirodu ili neodgovorno roštilja, baci čik itd. Nažalost, taj faktor je obično presudan u izbijanju požara.

Foto: HUKM


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...