Vlada podržala izmjene Ovršnog zakona u potrazi za većom socijalnom osjetljivošću

Vlada  je podržala izmjene i dopune Ovršnog zakon koje predlaže Most nezavisnih lista, uz 13 amandmana kojima Banski dvori žele omogućiti da zakon bude još socijalno osjetljiviji, a premijer Andrej Plenković najavio je mogućnost da se od jeseni krene s izradom potpuno novoga Ovršnog zakona, s obzirom na brojne izmjene važećeg zakonskog rješenja.

Hrvatska ima 330 tisuća blokiranih odnosno, kako je istaknuo ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, niz građana u ovršnom postupku.

A izmjenama zakona, kazao je, uvode se stvari kojima će se “relaksirati postupak ovršenicima, ali se neće narušti ni prava ovrhovoditelja”.

Vladinim amandmanima, naglašava, više se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20 tisuća kuna.

Pritom ističe da Vlada amandmanom vrlo precizno daje alat sudovima da – ako je glavnica i veća od tog iznosa, a narušena je ravnopravnost i pravednost potraživanja ovrhovoditelja i prava ovršenika – mogu svojom diskrecijskom ocjenom, po kriterijima koji su razrađeni u amandmanima, donijeti odluku da se i takva ovrha na nekretnini brani.

“Ljudi neće ostajati na cesti”

Ako netko i ostane bez nekretnine, neće ostati na cesti, nastavlja Bošnjaković,  jer se Vladinim amandmanima propisuje vrlo jasno kako će postupati centri za socijalnu skrb. “Građanima koji dođu u takvu situaciju, 18 mjeseci će biti zajamčeno pravo na smještaj”, navodi.

Vlada predlaže i dizanje zaštićenog dijela primanja s dvije trećine na tri četvrtine prosječne neto plaće u Hrvatskoj kako bi, naveo je, građani u ovršnom postupku imali novac za zadovoljavanje osnovnih potreba.

Plenković je kazao je da su amandmani usuglašeni s predlagateljem te očekuje da budu izglasani u Saboru, a vjeruje da će izmjene zakona pridonijeti boljoj zaštiti građana.

“Međutim, s obzirom da je ovaj zakon sada već doživio dosta izmjena, bilo bi možda korisno razmisliti od jeseni da se razmotri jedna radna skupina na uključiv način, koja bi, po meni, izradila jedan novi kvalitetan, moderan zakon koji bi cjelovitije možda riješio sva pitanja koja su na dnevnom redu”, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...