Vlasnik Fun parka Mirnovec, Franjo Koletić: “Sve što sam zaradio stavio sam na kocku!”

Grozničava užurbanost trenutno vlada Fun Parkom Mirnovec. Do otvorenja je ostalo manje od tjedan dana, a u hrvatskom Gardalandu, kako su ga prekrstili mediji, ostalo je još dosta toga zgotoviti. I dok njegovi radnici letaju na sve strane, na vlasniku parka Franji Koletiću, 52-godišnjem poduzetniku iz Samobora, ne vidi se prevelika nervoza. Strpljivo je ekipu tportala proveo kroz svoj kičasto-šareni grad zabave pokazujući nam njegove glavne atrakcije.

Fun Park Mirnovec pored Biograda na Moru posjetili smo ove srijede. Približavajući mu se magistralom, prvo što vidite je ogromni panoramski kotač koji lijeno u zrak podiže bijelo-crvene gondole. Uzdižući se nad oporim dalmatinskim kršem i makijom, u jari popodnevnog zvizdana, više se čini kao fatamorgana nego stvaran predmet.

Nestvarnost se izgubila kad smo s glavne prometnice skrenuli na cestu koja nas je dovela pred ulaz u park. Buka teških strojeva, prašina i radnici koji uređuju veliko parkiralište. Utabani šljunak bliješti pod suncem dok čeka da ga kroz koji dan prekrije crni masni asfalt. Olakšanje dolazi ulaskom u sam park čije pitomo zelenilo i hlad ublažavaju ljetnu omaru.

Koletića smo pričekali 15-ak minuta da mu završi jedan od brojnih za taj dan zakazanih sastanaka.

Karlo Knežević/ZARAPIX

Čekali smo ga i u siječnju 2010. godine, u sjedištu njegove Mirnovec Pirotehnike u Samoboru, kad smo prvi put s njim razgovarali o tada novom poduzetničkom pothvatu. Tek je bio kupio 45.000 kvadrata zemljišta kod Biograda za oko 6,5 milijuna kuna koje su gradske vlasti izdvojile kao zonu za zabavu. Koletić se premišljao što bi izgradio. Aquapark s delfinarijem ili da krene u priču sličnu talijanskom Gardalandu? Odlučio se za ovo drugo.

Nakon kratkog pozdrava Koletić nas vodi u obilazak. Krećemo od ulaza i prvo što će posjetitelji vidjeti je živopisni karusel. Plastični konjići zamrznuti u trku vrte se u krug. Arhetipski simbol svih lunaparkova i njihovih većih inačica svuda u svijetu.

‘Uvijek ti se na samom ulazu u svaki zabavni park nalazi karusel. On je njihov ponos’, govori nam Koletić dok ga pratimo prema najvećem ugostiteljskom objektu unutar parka – gusarskom restoranu. Još je prazan, bez stolova i stolaca. Moći će primiti oko 200-tinjak gostiju koji će se sami posluživati.

‘Uređen je u gusarskom štihu jer se nalazi unutar Gusarskog grada. Park smo podijelili na tri cjeline s 25 vožnji. Na Divljem zapadu su vožnje za klince. U Svemiru su adrenalinske vožnje, najveće atrakcije parka. A u gusarskom dijelu su obiteljske vožnje. Sve ti je posloženo sa smislom i razlogom. Park je dizajnirao talijanski arhitekt Franco Barazzoni, jedan od ponajboljih arhitekata za zabavne parkove u svijetu’, objašnjava Koletić.

Njegova procjena je da će se posjetitelji s djecom, ovisno o gužvi, uz lagani ritam unutar parka zadržavati četiri do pet sati. Optimalan broj posjetitelja je oko 3.000. Park može bez problema ‘progutati’ i do 5.000 ljudi, a iznad toga postaje ‘gužvovito’.

Penjemo se na krov gusarskog restorana iznad kojeg je prostrana terasa. S nje puca pogled na čitav park. Gledamo ekipe operatera koji se uvježbavaju na pojedinim spravama. Većinom je riječ o lokalnim tinejdžerima kojima je ovo prvi sezonski posao. Ispod nas poput guštera plaze radnici dok boje betonski pod.

Park se otvara 15. srpnja. Plan je bio da krene s radom znatno ranije, u svibnju ili lipnju, ali radovi su kasnili.

‘A gle… Ne mogu ni u koga uperiti prst i reći – on je kriv. Svi smo krivi. Izvođači se nisu snašli oko takve vrste objekata. Neke su vožnje kasnile, jer sve ti je to iz uvoza. Nismo htjeli žuriti. Sve smo željeli raditi temeljito i kako treba. Nije bilo mjesta za improvizaciju’, govori Koletić.

Panoramski kotač nosi naziv Adria Eye. Uzdiže se više od 30 metara u zrak. U gondolama ima mjesta za četvero i kad ste na samom vrhu, pogled vam se ‘utapa’ u moru švrljajući po otocima kornatskog arhipelaga ili luta vizurama obližnjeg Biograda i okolnih manjih mjesta. Možete zamisliti kako noću oko vas treperi na tisuće svjetala, što će biti neodoljiv mamac za romantične vožnje zaljubljenih parova.

Vožnju s Koletićem iskoristili smo da mu postavimo malo ‘teže’ pitanje. Zatvoren u visećoj gondoli nije imao prostora za bijeg. Boji li se neuspjeha? U priču s parkom uložio je 15 milijuna eura. Što ako se ulaganje pokaže neisplativim?

‘Svjestan sam da sad kreće prava bitka. Ali nije me strah. Siguran sam da će park dobro raditi jer na srednjem Jadranu nemate nigdje takvog sadržaja. Ovaj kraj je poznat kao destinacija obiteljskog turizma i ako imate dijete, nema šanse da nećete doći. Novac nisam ni od koga naslijedio niti sam nešto privatizirao. Sve sam zaradio godinama radeći s pirotehnikom. Podigao sam kredit i sve što sam stekao sam založio. Stavio na kocku. Ne bih to napravio da ne vjerujem u uspjeh parka. Mi već imamo planove za širenje’, naglašava Koletić.

Karlo Knežević/ZARAPIX

Dok govori, rukama pokazuje obližnji komad krša, južnije od parka, nekih 10.000 kvadrata na koje se u narednim godinama namjerava širiti. Ideja mu je ponudu obogatiti vodenim sadržajem, odnosno aquaparkom u kojem bi se nalazio i veliki tunelski akvarij.

‘Vrijeme će sve pokazati. Morate biti svjesni toga da je ovo dugoročna investicija. Na povrat možete računati tek za osam do deset godina. Treba raditi dugo i kvalitetno kako bi se došlo do nekog profita. U biti sve to radim za svoju djecu’, kaže Koletić.

Kći Nikolina vodi komercijalu u Mirnovec Pirotehnici, sin Nikola također radi u tvrtki kao tehničar. Supruga Barica glavna je za hortikulturu u zabavnom parku.

‘Ključ uspjeha je ta obiteljska komponenta. Ništa od ovoga ne bih mogao napraviti da djeca nisu praktički preuzela Mirnovec. Presretan sam s njima…’, s ponosom priča Koletić. Ništa manje nije ponosan ni na najmlađu članicu obitelji, 14-godišnju kćerkicu Josipu koja je državna prvakinja Hrvatske u preponskom jahanju. Zaražen njezinom strašću, osnovao je čak Konjički klub Mirnovec u sklopu svoje Etno farme pored Samobora.

Cijeli razgovor možete pročitati na Tportalu

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...