Vrdoljak HDZ-u i ekipi: „Okanite se sile, tko vjetar sije, buru žanje“

Povodom predstojeće sjednice Gradskog vijeća na kojoj su najavljene restrikcije vijećničkih prava izmjenama Poslovnika Gradskog vijeća, kojima će, između ostalog, zaštitari legalno moći izbaciti vijećnika sa sjednice, priopćenjem se oglasio SDP-ov Darko Vrdoljak.

U aktualnom sazivu Gradskog vijeća HDZ s partnerima ima uvjeljivu većinu (18 od 31 vijećnika). Nije rijetkost da u takvim situacijama pobjednik poklekne na ispitu zrelosti, osili se i pomisli da je sam sebi svrha. Takvo ponašanje je svojstveno onima koji nisu naučili životnu lekciju koja glasi „u pobjedi se ne uzvisi, u porazu se ne unizi“.

Naše kolegice i kolege iz vladajuće većine, očito je, nisu svladali tu životnu lekciju. Smatraju da ako imaju većinu da mogu raditi što ih je volja ne mareći ni za koga osim, naravno, za sebe same. Tako su nam za sljedeću sjednicu (utorak, 11.07.) predložili izmjene Poslovnika Gradskog vijeća putem kojih namjeravaju skresati prava vijećnika kolikogod je to bilo moguće napraviti. Smanjene su minutaže predviđene za izlaganja, replike, pa i za same prijave vijećnika za raspravu. Ukidaju se replike predlagatelju, svrha kojih je da ga se „natjera“ da odgovori na sva pitanja i nedoumice vijećnika. U Poslovnik se uvode zaštitari, onemogućava se traženje pisanog odgovora na samoj sjednici, i ono što je zasigurno najveći udar na prava vijećnika je ograničavanje aktualca na vremenski rok od jedan sat. To ograničavanje će neminovno imati za posljedicu da će se mnogim vijećnicama/vijećnicima onemogućiti vršenje njihove/naše temeljne vijećničke dužnosti i obveze a to je pravo da govore i, u ime građana, koji su ih i izabrali, postavljaju pitanja gradonačelniku.

Nedopustivo je, i demokratski nevjerojatno da vladajući iz čistog vlastitog komoditeta, jer im se ne slušaju pitanja, kritike i primjedbe oporbe, promjenom Poslovnika silom 18 ruku, žele što je više moguće ušutkati neistomišljenike.

Drage kolegice i kolege, demokracija podrazumijeva i počiva na poštivanju tuđih mišljenja i onda kad vam, poput kamenčića u cipeli, ono nije po volji i kad vam stvara određenu nelagodu. Nasreću, po demokraciju, pa nemate zakonsku mogućnost da promjenom Poslovnika zabranite postojanje i djelovanje svih svojih neistomišljenika. Kako ste krenuli ni to ne zvuči pretjerano.

Dame i gospodo, Zadar je u demokratskoj Hrvatskoj i tako će i ostati. Ne gurajte nam Grad u mentalno okrilje država poput one koja ovih dana pokazuje mišiće ispaljujući nuklearne projektile. Zato se, kolegice i kolege, okanite sile i pokazivanja mišića jer „tko vjetar sije, buru žanje“.

Darko Vrdoljak,

vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra i član Odbora za Statut i Poslovnik Gradskog vijeća Grada Zadra

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...