WWF otvorio foto izložbu za kampanju “Naše rijeke, naše blago!” s ciljem spasa rijeke Krupe

Povodom „Dana Europske Amazone“, WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, unutar svoje kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ otvorila je izložbu fotografija Damjana Kolareka, Gorana Šafareka i Tomislava Šolića. Izložba će biti otvorena na zahtjev do 4. kolovoza u galeriji PIKTO (Branimir centar, Ul. kneza Branimira 29) u Zagrebu.

Na izložbi je izloženo 40 fotografija čiji su autori i sami veslali i proveli tjedan dana na rijekama diljem Hrvatske. Fotografi su tijekom cijele kampanje dokumentirali sve aktivnosti fotografijama i videima kako bi prikazali javnosti ljepotu rijetkih slobodnih rijeka u Europi ali i ukazali na drastične promjene koje se događaju s rijekom prije i poslije izgradnje brane. U sklopu izložbe premijerno je prikazan i promotivni video „Naše rijeke, naše blago!“ u produkciji Damjana Kolareka.

Na otvorenju izložbe uzvanicima se obratila Irma Popović Dujmović iz WWF-a koja se zahvalila na podršci svim klubovima, nevladinim udrugama i građanima i naglasila: „Ova je izložba potvrda uspjeha naše kampanje. Obišli smo sve rijeke kojima smo i planirali proći i sve smo ih zatekli u dobrom stanju. I dalje ćemo se boriti za naše rijeke da ih očuvamo u prirodnom stanju i da budućim generacijama ostanu na raspolaganju.“

Višegodišnjom kampanjom „Naše rijeke, naše blago“ WWF Adria kontinuirano upozorava na najveće prijetnje hrvatskim rijekama. Poslije regate na Korani i lanjske na Mrežnici, ove godine više od 200 kajakaša je u šest dana preveslalo šest rijeka: Savu, Dravu, Kupu, Zrmanju, Koranu i Mrežnicu i prošetalo ugroženim kanjonom rijeke Krupe koja je dio Parka prirode Velebit.

U sklopu kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ pokrenuta je i peticija za spas rijeke Krupe, kojom se ovu samo sedam kilometara dugu rijeku želi očuvati u sadašnjem prirodnom stanju. Peticija je usmjerena prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Zadarskoj županiji i apelira da se donese odluka kojom će se kanjon Krupe očuvati i dugoročno zaštiti od svih oblika korištenja u energetske svrhe. WWF poziva sve građane Hrvatske da svojim potpisom nastoje spasiti taj biser Parka prirode Velebit. Peticija je aktivna do  22. srpnja na change.org.

Ovom prigodom obilježen je i peti „Dan Europske Amazone“ nastao kao produkt WWF-ova projekta stvaranja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kojim se žele istaknuti prirodne vrijednosti budućeg UNESCO-vog rezervata koji se proteže kroz Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju i Sloveniju.

Izložba fotografija Croatian Rivers Tour planira obići i gradove Varaždin, Karlovac i Slunj koji su pomogli u realizaciji kampanje „Naše rijeke, naše blago!“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...