Za Dan Općine Tkon priznanje dobili Pučki pivači i dr. Josip Šarić

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom godišnjih priznanja, u Tkonu je u utorak, 11. srpnja, obilježen Dan općine, blagdan sv. Benedikta te 20. godišnjica osnutka općinske uprave u tome malome mjestu na jugu otoka Pašmana.

– U proteklih 20 godina postojanja naše općine, moramo se prisjetiti svih koji su radom, znanjem i zalaganjem doprinijeli njezinu razvoju, svih pojedinaca, djelatnika i prijašnjih uprava. Svi su oni utkali dio sebe u ono što danas imamo – perspektivnu općinu koja svoju budućnost gradi u duhu bogate baštine i tradicije, vodeći računa o zahtjevima i izazovima modernog društva u kojemu danas živimo, kazao je u uvodu načelnik Općine Tkon Goran Mušćet.

Prioritet općinske uprave, istaknuo je, jest podizanje životnog standarda svih mještana te uređenje općine, a to nije moguće bez razvojnih projekata i programa, pišu Naši školji.

– Ne želimo biti općina koja pasivno promatra što se oko nje događa. Zato je razvijamo strateški, promišljeno i odgovorno. Zato smo i 2014. donijeli Plan razvoja Općine Tkon 2014.-2020., a ovih dana u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Splitu dovršavamo izradu Strategije razvoja Općine Tkon 2017.-2023., pohvalio se načelnik i podsjetio što je u protekle četiri godine učinjeno u Tkonu i Ugriniću.

Realizirano je 13 infrastrukturnih projekata, u što je uloženo osam i pol milijuna kuna, bespovratnih pet milijuna kuna dobivenih iz nacionalnih fondova te 3,525.478 kuna iz općinskog proračuna. Među najvažnijim su projektima Centar za kulturu s knjižnicom, Dom za mlade, Zelena tržnica sa Škraping centrom, nogometno igralište koje će se otvoriti ovih dana, javna plaža u Ugriniću. A do 2023. trebala bi biti riješena kanalizacija, do sljedeće sezone nova trajektna luka, gradnja zaobilaznice…

– Općina Tkon prednjači u Zadarskoj županiji i po provedbi projekta Hrvatski otočni proizvod, pa tako u ovome trenutku ima 19 nositelja te prestižne oznake za kvalitetu i izvornost. Nezaobilazni su i projekti revitalizacije kulturno-povijesne baštine, posebno zaštita i oživljavanja Ugrinić dvora i utvrde Pustograd, naveo je načelnik Mušćet te još jednom zahvalio svim zaposlenicima Općine Tkon, JKU Prvenj, djelatnicima u turizmu, kulturi i zaštiti javnih dobara.

I ove godine dodijeljena su javna priznanja Općine Tkon, a dobili su ih Udruga Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola i dr. Josip Šarić. Udruga Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola svojim djelovanjem doprinosi očuvanju glagoljaškog crkvenog pjevanja i na taj način čuvaju tradicijsku baštinu Općine Tkon.

Udruga je osnovana 2012. godine, no kao pjevači pjevali su i ranije na euharistijskim misama i na drugim prigodama vjerskog karaktera. To je mješovita skupina od 30-ak članova, a njihova je posebnost u tome što pjevaju u dva glasa, prvo muškarci  pa žene. U 2017. godini na njihovu inicijativu izdana je multimedijalna monografija (CD i DVD) pod nazivom “Tkon  – Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Zadarskoj nadbiskupiji”.

Općinsko godišnje priznanje pripalo je i dr. Josipu Šariću „jer je svojom logističkom potporom Škrapingu omogućio da se kvaliteta i učinkovitost zdravstvene skrbi natjecatelja podigne na višu razinu“.

Uime Zadarske županije, na obilježavanju Dana Općine Tkon bio je dožupan Šime Mršić te načelnici susjednih općina Preko, Kali, Kukljica i Pašman. Mušćet im je svima zahvalio na dosadašnjoj suradnji i dobrim odnosima te naglasio da je to temelj razvoja jedinica lokalne samouprave.

Fotogaleriju provjerite na portalu Naši školji.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...