Za vrijeme sezone u Zadarskoj županiji potrošnja hrane i pića raste oko 239 posto

Prema podacima nekih od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, zamjetno je da je na vrhuncu turističke sezone, u kolovozu, prosječan mjesečni promet u segmentu hrane i pića u trima najvažnijim turističkim županijama (Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorskogoranskoj), veći za 70-130% u odnosu na prosječan godišnji mjesečni promet u tim županijama.

Segment hrane i pića uzima se iz razloga što za njega postoji i procjena prosječnoga dnevnog izdatka po turistu.

Naime, prema podacima Instituta za turizam, prosječna dnevna potrošnja turista tijekom ljetnih mjeseci jest oko 66 eura. Od 66 eura, 55% odvaja se za smještaj, 18% (oko 12 eura, odnosno oko 91 kn) na hranu i piće izvan objekta te 27% za sve ostalo.

U Primorsko-goranskoj županiji povećanje potencijala potrošnje hrane i pića iznosilo bi u kolovozu oko 224%, u Zadarskoj županiji oko 239%, Šibensko-kninskoj za oko 229% te u Dubrovačkoneretvanskoj za 233%.

Komentar predsjednika HGK Luke Burilovića: „Prema procjenama HGK, potencijalni iznos potrošnje stranog turista na hranu i piće izvan smještajnog objekta, je oko 2,4 puta veći u odnosu na potrošnju domicilnog stanovnika. Tako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja očekuje 38% porast stanovnika u kolovozu pod utjecajem dolazaka i noćenja turista, očekivani potencijal potrošnje hrane i pića za taj mjesec gotovo 3 puta veći, dok je u Istarskoj županiji, koja očekuje porast stanovništva od oko 123%, potencijal potrošnje za kolovoz gotovo 5 puta veći u odnos na period izvan sezone. Kada govorimo o turistički značajnijim gradovima ističu se Nin i Medulin. U Ninu se očekuje povećanje broja stanovnika od 461% i 13 puta veća potrošnja u odnosu na potrošnju izvan sezone. U Medulinu se očekuje porast stanovništva od 447% te 13 puta veća potrošnja.“

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...