Zadar je dočekao prvu vlastitu produkciju Beethovenove Devete simfonije i veliki koncert violinističkog virtuoza Romana Simovića

Nakon svečanog otvorenja 57. Glazbenih večeri u Sv. Donatu  na zadarskom Forumu kada su opernim uvertirama i arijama oduševili Simfonijski orkestar HRT – a pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, te zablistali solisti Evelin Novak, Jelena Kordić, Tomislav Mužek i Ante Jerkunica, na festivalu slijede dva koncerta koja zasigurno ne smijete propustiti!

U nedjelju 16. srpnja s početkom u 21 sat u crkvi Sv. Donata svirati će Roman Simović, glazbenik svjetskog glasa, miljenik Valerija Gergijeva, koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra. Svirat će na Stradivarijevoj violini iz 1709. godine u društvu sa suprugom Milenom Simović, violinisticom i violisticom. Ona će u ovoj prilici svirati violu, a sve kako bi zajednički zadarskoj publici prezentirali prekrasan komorni program koji se uistinu rijetko izvodi – Gudačka dua u G – duru i B – duru Wolfganga Amadeusa Mozarta i Tri madrigala za violinu i violu Bohuslava Martinůa. Bračni par Simović Zadar je oduševio prošle godine  na 56. Glazbenim večerima u Sv. Donatu kada su nastupili uz Zadarski komorni orkestar i izveli Mozartovu Simfoniu concertante u Es – duru, a nakon frenetičnog pljeska publike, izveli su virtuoznu Passacagliu Johana Halvorsena. U Zadar su se ove godine vratili sa zadovoljstvom kako bi se predstavili u sasvim drugačijem svijetlu, u komornoj atmosferi drevne Rotonde.

Ulaznice za koncert potražite u pretprodaji na Info pultu u Kneževoj palači od 11 do 13 i 19 do 20 h.


Roman Simović i ove godine bit će od pomoći Zadarskom komornom orkestru te će na koncertu  u ponedjeljak 17. srpnja s početkom u 21 sat, sjediti za pultom koncertnog majstora na prvoj zadarskoj produkciji Beethovenove Devete simfonije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića!

Izvedba Devete simfonije kruna je višegodišnjeg projekta kojega Zadarski komori orkestar provodi uz pomoć Glazbenih večeri u sv. Donatu i Koncertnog ureda Zadar. Naime, posljednjih ljeta  Zadarski komorni orkestar postaje simfonijski te je do danas izveo sve Beethovenove simfonije osim Eroice, čija nas izvedba čeka sljedeće sezone. Ovoga ljeta na redu je pretposljednja Beethovenova simfonija u nizu izvedbi toga 57 godina starog orkestra – veličanstvena Deveta!

Povijesni je to trenutak za zadarsku glazbu i glazbenike te vrhunac rada Zadarskog komornog orkestra koji će sa suradnicima, Zborom Hrvatske radiotelevizije i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić te solistima (EvelinNovak, sopran, Jelena  Kordić, mezzosopran, Tomislav  Mužek, tenor i Ante Jerkunica, bas) redom izvrsnim pjevačima, izvesti jednu od najraskošnijih partitura klasične glazbe.

U akustički besprijekornom i ambijentalno inspirativnom prostoru zadarske katedrale svete Stošije, zagrmjet će zvuci djela koje je aktualno danas kao i prije više od 190 godina kad je praizvedeno; ono poziva na zajedništvo i bratstvo te pronosi ideju jednakosti i slobode.

Ulaz na koncert je slobodan!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...