Zadarska Lučka kapetanija spašavat će živote i prevoziti bolesne pacijente novim brodom vrijednim 10 milijuna kuna

U Velikoj vijećnici Zadarske županije ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima sudjelovao je na svečanosti preuzimanja nove brodice, koju je Ministarstvo nabavilo za potrebe obavljanja traganja i spašavanja na moru, a služit će i za hitan medicinski prijevoz pacijenata, kao i za obavljanje inspekcijskih nadzora na moru.

Brodica će biti smještena u Lučkoj kapetaniji Zadar, a prije svečanog preuzimanja sudionicima je predstavljen rad Službe traganja i spašavanja na moru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Velikoj vijećnici Zadarske županije.
Uz predstavnike resornog Ministarstva i lučkih uprava te predstavnika Zadarske županije i Grada Zadra svečanosti su prisustvovali i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, službenici Pomorske policije i pripadnici Obalne straže te brojni predstavnici brodarskih tvrtki.
Služba traganja i spašavanja na moru ( SAR ) djeluje u sustavu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, a sastoji se od Stožera službe traganja i spašavanja, Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, podsredišnjica traganja i spašavanja, Obalnih promatračkih jedinica te jedinica traganja i spašavanja.

– Kao dio Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Služba raspolaže s 4 broda i 33 brodice raspoređene u 8 lučkih kapetanija i 23 ispostave sa ukupno 75 članova posade. Tijekom 2016. godine Služba je spasila ukupno 1075 osoba što je za 464 osobe ili 76 % više u odnosu na prethodnu godinu. Obzirom da je jedan od prioritetnih ciljeva Strategije pomorskog razvitka i integralne pomorske politike RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine kontinuirano podizanje razine sigurnosti plovidbe u unutarnjim morskim vodama, teritorijalnom moru, te zaštićenom ekološko – ribolovnom pojasu RH, nabava nove spasilačko – potražne brodice RH 10 ZD potvrđuje predanost koju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ima po pitanju provođenja strateških aktivnosti, naglasio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te dodao kako uključivanjem novog broda u operativnu nadležnost Lučke kapetanije Zadar značajno će se povećati spasilački kapaciteti Kapetanije.

Istaknimo da upravo na području Lučke kapetanije Zadar tijekom 2016. godine zabilježen najveći broj SAR akcija, njih čak 152 ili 34% od ukupnog broja akcija izvršenih u prošloj godini. Uz navedeno, na području ove Lučke kapetanije u 2016. godini zabilježeno je povećanje broja SAR akcija od 117% u odnosu na prethodnu godinu.
Treba istaknuti kako je nova spasilačko – potražna brodica Rh 10 ZD izgrađena u talijanskom brodogradilištu Vittoria temeljem Ugovora o izgradnji i isporuci, za iznos od 9.930.000,00 kuna. Ukupna dužina brodice iznosi 14,25 metara, širina 4,63 metara, a pogonjena je s dva ugrađena pogonska stroja ukupne snage 1176 KW.

Uz osnovnu potražno – spasilačku namjenu, brodica je opremljena i za izvršavanje zadaća hitnog medicinskog prijevoza pacijenata, kao i za obavljanje inspecijskih nadzora na moru, slijedom čega su pred brodograditelja postavljeni dodatni zahtjevi za konstrukcijom i opremom brodice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...