Zadarska županija je ponovno među najtransparentnijim hrvatskim županijama

Institut za javne financije i ove je godine analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Prezentacije rezultata i uručivanje priznanja najboljima održano je u utorak 4. srpnja u Kući Europe u Zagrebu. Transparentnost uprave podrazumijeva objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračuna jer se time poboljšava i komunikacija s građanima i potiče povjerenje i odgovornost. O transparentnosti su uz ministra financija Zdravka Marića i ministra uprave Lovre Kuščevića govorili i Manica Hauptman, ekonomska savjetnica u predstavništvu Europske komisije u RH, Goran Pauk predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, Zlatko Brlek, gradonačelnik Klanjca, Štefica Sirutka, načelnica općine Đelekovec te Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu za javne financije i Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije.

Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne samouprave. Uočeno je da se prosječna transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava te u ovom ciklusu iznosi 3,1. Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, najtransparentnija je Primorsko-goranska županija, dok su „peticu“ iz transparentnosti osvojile i Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Varaždinska, Zagrebačka i Zadarska. Po vrstama lokalnih i regionalnih jedinica, županije su u prosjeku vrlo transparentne (4,6), gradovi su relativno dobri (3,7), a općine još uvijek ne zadovoljavaju (2,8).

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk u obraćanju je izrazio zadovoljstvo prosječnim rezultatom svih županija, ali i rezultatom Šibensko-kninske županije. „Stalno nam je do ovog istraživanja i zbog građana koji jedino u transparentnu upravu mogu imati povjerenja. Znamo da je naš projekt OTVORENI PRORAČUN ipak iskorak u želji da javnost ima potpuni i pravovremeni uvid u trošenje javnog novca. Vjerujemo da možemo napraviti još neka poboljšanja i uvjeravam vas da već danas analiziramo mogućnosti vezane uz izradu jedinstvenih proračunskih vodiča te procesima participativnog budžetiranja. „ zaključio je Pauk.

Prema istraživanju koje je za razdoblje studeni 2016-ožujak 2017. godine proveo Institut za javne financije o otvorenosti proračuna županija, gradova i općina, Zadarska županija je ponovno  među  najtransparentnijim hrvatskim županijama kao jedinica regionalne samouprave.

Zadarska županija je na svojim  mrežnim stranicama objavila  najveći broj dokumenata odnosno svih pet promatranih dokumenata koji su  obuhvaćali:  prijedlog proračuna, izglasani proračun, polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju te proračunski vodič za građane (pojednostavljeni oblik proračunskog dokumenta namijenjen  građanima).

Župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo rezultatima istraživanja koji su pokazali Zadarsku županiju kao primjer jedinice područne samouprave koja transparentno objavljuje svoj proračun i ostale akte te istaknuo kako je društveno odgovorno poslovanje temelj razvoja zajednice u kojoj radimo i obveza prema svim građanima.

„Naš projekt OTVORENI PRORAČUN koji smo pokrenuli zajedno sa ostalim županijama   doprinos je ovoj transparentnosti  jer  javnost mora imati potpuni i pravovremeni uvid u trošenje javnog novca. Nas su građani svojim glasom obvezali na izborima, i svoje zadatke moramo ispunjavati na najbolji mogući način. Političko djelovanje usmjereno je općem dobru i u njemu moraju sudjelovati svi građani“- rekao je župan Božidar Longin.

Projekt „Otvoreni proračun“ ima dva osnovna cilja.  Jedan od ciljeva je da sve županije putem jednostavne aplikacije, na potpuno unificiran način otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim klasifikacijama. Drugi je cilj omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama, kao i gospodarskih pokazatelja, te tako pokrenuti kompetitivnost i podići produktivnost i efikasnost rada županijskih uprava. Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu.

U ime Zadarske županije priznanje je primio zamjenik župana Šime Mršić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...