DVD Pag

Zahvala paških vatrogasaca: “Hvala svima, ostali smo bez opreme, ali ovo je naš poziv”

Arhiva/ZARAPIX

U posljednjih nekoliko dana svjedoci smo izvanrednih situacija koje su pogodile kompletno Hrvatsko priobalje. Vatrena stihija, ojačana burom, opustošila je preko 60 odvojenih područja. Jedno od takvih područja bio je i otok Pag. Sa subote 15. srpnja na nedjelju 16. srpnja izbio je požar na dijelu otoka poznatom kao Šeguta (prostor između elektro rasklopnog postrojenja t110 i naselja Proboj – Košljun) ukupno spaljene površine 820 hektara. Na požarište su odmah upućene sve posade DVD-a Pag, a akciji gašenja su se priključila i susjedna vatrogasna društva: DVD Lun, DVD Novalja, DVD Kolan, DVD Sveti Martin Povljana, DVD Ražanac, postrojba Camping Village Simuni, posada DIP-a Zadar, te tri kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nadljudskim naporima i unatoč jakoj buri, koja je na mahove dosezala brzinu od 110 km/h, zemaljske snage uspješno su tijekom noćnih sati u nekoliko navrata obranile mjesto Proboj i veliki broj izdvojenih stambenih i gospodarskih objekata na tom području. Nakon smirivanja vjetra, gašenju su se pridružila tri kanadera koja su od 11:00 do 12:30 uspješno spriječila prodor vatre do naselja Košljun. U popodnevnim satima na požarište su upućene dodatne snage DVD-a Novalja i DVD-a Pag koje su pomogle iscrpljenim gasiteljima.

Predsjednik DVD-a Pag Jure Orlić zahvalio je svim kolegama i kolegicama koji su se nesebično odazvali i pomogli DVD-u Pag u toj teškoj noći.

Hvala od srca svim kolegama i kolegicama, svim društvima i postrojbama koje su uspješno odolijevale naletima vatre te, ponekad uz veliki osobni rizik, branili postavljene koridore, naselja, ljude i imovinu. Posebno zahvaljujem gradonačelniku Grada Paga Anti Fabijaniću, zamjeniku gradonačelnika Grada Paga Davoru Fabijaniću i predsjedniku Gradskog vijeća Grada Paga Domagoju Vičeviću koji su naizmjenice tijekom cijele noći i sutrašnjeg dana obilazili gasitelje i snabdjevali ih s hranom i pićem. Veliko hvala i svim mještanima Proboja, Košljuna i Paga koji su tijekom cijele noći ostavljali hladne napitke i hranu gasiteljima pored hidranta u naselju Košljun i na raskrižju Proboj – Košljun. I na kraju veliko hvala djelatnicima interventnog tima Hitne pomoći u Pagu koji su tijekom cijele nedjelje primali i prioritetno obrađivali ozljeđene vatrogasce. Osim toga, uputili su i jedno interventno vozilo koje je dodatno saniralo ozljeđene oči vatrogascima na samom požarištu. Na taj način gasitelji su se mogli unutar samo 10 minuta ponovno spremni vraćati na požarište .

Ostali smo bez velikog dijela gasiteljske opreme jer smo doslovce ispred vatrene stihije birali između opreme i života. Zbog toga smo apelirali na Grad Pag i Vatrogasnu zajednicu Zadarske županije da nam se hitno osiguraju sredstva za kupnju nove opreme kako bi mogli nastaviti pružati kvalitetnu uslugu vatrozaštite. Stoga se zahvaljujemo instituciji gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Paga koji su po prioritetnom postupku osigurali 45. 000,00 kuna za kupnju i dopremu nove opreme. Vatrogasna zajednica Zadarske županije prioritetno nam je dostavila više komada vatrogasnih cijevi na kojima se od srca zahvaljujemo.

Hvala svima na podršci, pomoći i riječima pohvale, riječima koje su u gasiteljima budili novu snagu prijeko potrebnu za borbu i nove pobjede. Ovo je naš poziv, radimo ga dobrovoljno, ponekad umorni, ali uvijek jednako spremni i jednako odgovorni, zaključio je predsjednik DVD-a Pag Jure Orlić.

Fotografije s požarišta provjerite na mrežnim stranicama Grada Paga.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar