Zemunički piloti u australskom dokumentarcu o susretu čovjeka i bure

Piloti Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, sudjelovali su u četvrtak 13. srpnja 2017. u snimanju dokumentarnog filma radnog naslova Bura koji se snima u sklopu tima produkcijske kuće iz Austrije.

Riječ je o 90 minutnom dokumentarnom filmu koji prati i opisuje vjetar kroz sva godišnja doba, a uključuje doživljaje i priče raznih ljudi u doticaju s burom.

Tako su pilot Airtractora AT-802 bojnik Danijel Kos i kopilot Canadaira CL-415 natporučnik Igor Mindoljević dočarali svoj doživljaj bure  i njezinog utjecaja u akcijama gašenja požara. Piloti su iznijeli iskustva letenja, uzimanja vode i gašenja požara u uvjetima  kada puše bura, a poseban naglasak stavili su na različitost utjecaja u mikroklimatskim područjima od Istre, preko Velebita pa do Makarske.

Filmska ekipa nastavit će svoja snimanja s pilotima na proljeće u vrijeme marčanih bura želeći što vjernije dočarati uvjete u kojima hrvatski Canadairi i Airtractori uzimaju vodu u uvjetima vjetra bure.

Ovo je četvrto sudjelovanje protupožarnih posada iz baze u Zemuniku u snimanju svjetskih televizijskih kuća. Prije pet godina Discovery Channel također je snimao hrvatske Canadaire za serijal „World’s Top Five“, a protupožarni piloti imali su udjela i u snimanju Disneyeva  crtanog filma „Avioni 2 – Nebeski vatrogasci“ posudivši glas nekolicini likova u filmu čija je premijere organizirana u okružju protupožarnih aviona u bazi Zemunik 2014.

Posada Canadaira CL-415 sudjelovala je u svibnju ove godine i u pružanju potpore snimanja serijala Amazonovog televizijskog showa The Grand Tour.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...