Zračne snage iz Zemunika i danas gase požare diljem županije i Dalmacije

Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, angažirana su cijeli dan, u ponedjeljak, 17. srpnja 2017., u gašenju požara na više požarišta u Dalmaciji.

Na požarište na otoku Hvaru dva puta je upućen jedan Canadair CL-415, dok su na požarištu Perković u Šibensko-kninskoj županiji bila angažirana dva Canadaira i dva Airtractora AT-802. Požarište Ceranje kod Benkovca ukupno su gasila četiri Canadaira i jedan Airtractor, a na najnovija požarišta u Radošinovcima kod Stankovaca i na lokaciji Dobropoljci kod Đevrsaka upućena su dva Canadaira i jedan Airtractor koji se zbog širine fronta požara izmjenjuju u gašenjima na obje lokacije.

Najnoviji poziv za angažiranjem zračnih snaga upućen je iz Podstrane kod Splita gdje je angažiran jedan Canadair CL-415.

Za potrebe prijevoza pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH za koje je planirano upućivanje na područja najugroženija požarima, angažirana su i dva helikoptera Mi-8MTV.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 91 požara (36 u Šibensko-kninskoj, 26 Splitsko-dalmatinskoj, 22 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 700 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 22 000 tona vode te prevezena 173 zemaljska vatrogasca i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...