57. Glazbene večeri; Violinist Martin Draušnik i gitarist Krešimir Bedek u crkvi Sv. Donata

U nedjelju, 6. kolovoza u crkvi Sv. Donata u 21 sat održat će se pretposljednji koncert na 57. Glazbenim večerima u Sv. Donatu. Program pod nazivom Paganini i gitara izvest će violinist Martin Draušnik i gitarist Krešimir Bedek. Radi se o umjetnicima koji su nakon godina školovanja i usavršavanja svoje mjesto pod suncem pronašli na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na pozornicama diljem Hrvatske i Europe.

Krešimir Bedek je nakon završetka Akademije u klasi profesora Darka Petrinjaka te niza osvojenih prvih nagrada u Nizozemskoj, Španjolskoj i Portugalu otišao u Haag na usavršavanje kod jednog od najcjenjenijih gitarističkih pedagoga u Europi, profesora Zorana Dukića te ondje magistrirao.

Martin Draušnik je nakon diplome u klasi Maje Dešpalj-Begović te brojnih nagrada osvojenih u Hrvatskoj i inozemstvu, studij nastavio u Freiburgu, u klasi profesorice Latice Honde Rosenberg, a zatim kod njemačkog proslavljenog violinista Ingolfa Turbana, poznatog interpreta djela Niccolòa Paganinija. Obojica su se vratila u Zagreb i počela rad u instituciji na kojoj su se i upoznali – zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Njihova je suradnja bila neminovna. Dua violine i gitare u Hrvatskoj nisu česta pa se otvorio sasvim novi kreativni prostor u kojem su glazbenici na brojne hrvatske pozornice donijeli zanimljiv virtuozni repertoar.

Kao Turbanovu učeniku, Draušniku je Paganini itekako blizak pa program dua krasi virtuozna Sonata br. 1 u a-molu M. S. 112 A talijanskog majstora. Uz nju će taj dvojac izvesti nacionalna djela europske literature 19. i 20.  stoljeća – Rumunjske plesove Béle Bartóka i Španjolsku suitu Manuela de Falle te Carmen fantaziju op. 25 Pabla de Sarasatea. Uz Soledad i Adios Nonino Astora Piazzolle, program dua krasi i rijetko izvođena Sonata hrvatskog skladatelja Miroslava Miletića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...