Sezona je smokve, kraljice zdravlja; Evo za što je sve i na koji način možemo koristiti

Smokva se često naziva rajsko voće mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima, piše Krenizdravo.

Smokve su odličan izvor minerala i vitamina: kalcija, fosfora, bakra, kalija,magnezija, vitamina B i C. Smokva sadrži i tekin, sastojak koji smanjuje razinu kolesterola u krvi.

Znate li da sušene smokve imaju trostruko više magnezija od svježih smokava? Pošto je magnezij jedan od  ključnih saveznika u borbi protiv stresa, zbog visokog udjela magnezija u smokvama, preporuča se konzumiranje suhih ili svježih u periodu PMS-a (predmenstrulnog simptoma), stanjimanapetosti, anksioznosti i depresije.

Svi dijelovi biljke sadrže mliječni sok koji se koristi u različite svrhe, posebno u mliječnoj industriji kao sredstvo za zgrušavanje, dok sok u listovima imaprotuupalna i antibakterijska svojstva pa se koristi u njezi suhe i masne kože.

U prehrani se smokva preporuča za povećanje bubrežne aktivnosti, poboljšanje probave (ima laksativna svojstva), kao sredstvo protiv kašlja, za zdravlje kostiju i srca. Svježe smokve prepune su antioksidansima kao što su: karoteni, tanin, lutein, vitamini A, E i K. Antioksidansi štite organizama od prijevremenog starenja, karcinoma i raznih srčanih oboljenja.

Osim toga smokve pomažu u liječenju dijabetesa te kod održavanja prehrambene ravnoteže i stimuliranje crijeva. Zbog svog antiseptičkog djelovanja koriste se i za liječenje parazita u crijevima.

Smokva – uklanjanje bradavica i kurjih očiju

Smokve učinkovito rješavaju problem kurjih očiju. Stavite na pola narezanu, svježu smokvu na bolno mjesto preko noći. Postupak ponovite nekoliko dana za redom te pokušajte otkloniti kurje oko.

Za tretiranje bradavica koristite mlijeko koje se nalazi u plodu i grančicama tvrdih smokava. Nanesite mlijeko iz smokve jedanput na dan na mjesto bradavice, te postupak ponovite pet do sedam dana za redom.

Suhe smokve – koncentrirani izvor vitamina

Premda  su sušene smokve vrlo kalorične jer sadrže 50-70% šećera, bogate  su vitaminima i mineralima ( kalcijem, cinkom, kalijem, selenom i folnom kiselinom) kao i svježe smokve. Za više informacija o ljekovitosti suhih smokava pročitajte članak: “Suhe smokve – slatki izvor zdravlja”

Smokva – ljekovitost lišća

Lišće smokve je već odavno poznato po svojim ljekovitim svojstvima.Pomaže u liječenju bronhitisa, ciroze jetre, kožnih problema i čireva.Konzumira se u obliku čaja.

Smokve – konzumiranje

Idealna smokva je mekana na dodir, puna mesa te ima čvrsti „repić“(peteljku). Vrlo je osjetljiva i brzo se kvari, stoga je treba pojesti unutar 24 sata od branja. Ne savjetuje se čuvanje u hladnjaku jer time gubi na svojoj aromi.

Sirove smokve sadrže do 80% vode i imaju najveći sadržaj prirodnih šećera što ih čini idealnim izvorom energije.

S obzirom da u nutricionističkom smislu smokva stimulira energiju najbolje ju je jesti u jutarnjim satima (za doručak).

Osim sirove može se pripremati u kolačima, salatama, kompotu, pekmezu i drugim raznim jelima. Lijepo se slaže i sa slanim jelima gdje se često može pronaći kao dodatak pršutu ili kozjem siru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...