Ako s HEP Elektre prijeđemo na druge opskrbljivače, poskupljenje možemo izbjeći

Naknada za obnovljive izvore energije (OIE) porast će sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan račun kućanstava za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna mjesečno, doznaje se u srijedu u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, piše N1.

Prijedlog odluke koji regulira povećanje naknade za OIE naći će se na sjednici Vladi u četvrtak, 31. kolovoza.

Naknada za poticanje OIE nije se mijenjala od 2013. godine, a tu naknadu plaćaju svi kupci električne energije pa će ona i za gospodarstvo također biti povećana na 10,5 lipa po kWh.

 

Ivan Šimić iz tvrtke CEMP te predsjednik Koordinacije za OIE pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca za tportal je pojasnio kako većina građana može izbjeći poskupljenje struje.

Šimić poručuje da 90 posto građana Hrvatske može izbjeći ovo poskupljenje samo kad bi s HEP Elektre prešli na druge opskrbljivače, poput primjerice HT-a ili HEP Opskrbe.

‘Naši građani kupuju struju u HEP Elektri i tu plaćaju univerzalnu uslugu, pet posto skuplju. Kada bi građani prešli na nekog drugog operatera, skoro bi u potpunosti anulirali ovo poskupljenje’, zaključuje Šimić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...