Ako ste mislili da je jučer bilo vruće, pripremite se za današnji pakao

Jučer je u cijeloj zemlji bilo sunčano i vruće, a u unutrašnjosti i vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura je izmjerena je u Kninu u 15 sati. Iznosila je 39,6 °C, piše Index.hr.

Kako su meteorolozi i najavljivali, do nas je stigao toplinski val. Prema prognozama, vrućina će potrajati desetak dana, a temperature tijekom tog razdoblja u nekim bi krajevima mogle prelaziti 40 stupnjeva. Za jučer je na području većine Hrvatske na snazi narančasti alarm zbog velikih vrućina dok je crveni alarm za područje krajnjeg juga, javlja meteoalarm.

Danas  vrlo vruće, crveni alarm za veliki dio zemlje

I danas nas očekuje sunčano te vruće i vrlo vruće vrijeme, piše DHMZ.

Već za danas na snazi je crveni alarm i to za područje Dubrovnika, Gospića, Karlovca i Rijeke. Za ostatak zemlje vrijedi narančasti alarm. Puhat će uglavnom slab vjetar, na Jadranu ujutro burin, zatim ponegdje do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 23, na Jadranu od 23 do 28, a najviša dnevna uglavnom između 33 i 37, u unutrašnjosti Dalmacije i do 39 °C.

Temperature će još rasti

DHMZ javlja kako će temperature iz dana u dan u velikom dijelu zemlje još više rasti.

U Zagrebu je jučer u 14 sati izmjereno 33 stupnja, sutra bi temperatura mogla dosegnuti 35, a prema vikendu i do 39 stupnjeva. U Splitu je u 14 sati jučer izmjereno 35 stupnjeva, danas bi mogla biti i do 36, a prema vikendu će temperatura, prema najavama, narasti za još poneki stupanj.

U Rijeci je izmjereno 35 stupnjeva, za danas je najavljena maksimalna temperatura od 32, no u subotu bi u Rijeci moglo biti 38 stupnjeva.

Knin će današnjih 39 stupnjeva zadržati i u narednim danima. “Rekorder” u visokim ljetnim temperaturama u subotu bi mogao izmjeriti i 40 stupnjeva u hladu.

Toplinski val mogao bi potrajati i više od deset dana

Servis Severe Weather Europe objavio je kako se val vrućine koji je stigao na područje istočne i jugoistočne Europe stabilizirao te u pojedine dijelove regije, uključujući Hrvatsku, donosi temperature koje će se penjati iznad 40 stupnjeva.

Prema njihovoj najnovijoj prognozi, ovaj pakleni i opasni val vrućine mogao bi trajati i više od deset dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...