Ako ste studirate za deficitarno zanimanje vjerojatno nećete dobiti stručno osposobljavanje

Nakon što nam se više pojedinaca požalilo kako nisu primljeni na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa iz razloga što im je zanimanje deficitarno, odlučili smo provjeriti u Ministarstvu rada, je li se što u pogledu ove mjere promijenilo. U opširnom odgovoru spomenuto Ministarstvo odgovara, kako je cilj ove mjere bio poticanje zapošljavanja teško zapošljivih grupa, što očigledno nisu osobe deficitarnih zanimanja, kojih dakle ionako manjka na hrvatskom tržištu rada, piše Srednja.hr

Ipak, pojašnjavaju kako je svaki zahtjev specifičan, što znači da osobe deficitarnih zanimanja, nisu sasvim isključene iz mogućnosti korištenja mjere stručnog osposobljavanja.

SOR nije pravo nego mogućnost

Postavlja se pitanje zašto se šest godina nakon početka provedbe SOR-a, odjednom počelo razdvajati osobe različitih zanimanja. Iz Ministarstva rada to obrazlažu kontekstom vremena i gospodarskih prilika u kojem se mjera počela primijenjivati, a koje su različite od današnjih.

– Moramo napomenuti da se mjera stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa počela provoditi u vremenu gospodarske krize, kada su se mlade osobe bez iskustva otežano zapošljavale i bilo je potrebno financijski podržati ulazak na tržište rada posebice mladih bez iskustva, objašnjavaju iz kabineta ministra rada.

Prije nego priložimo njihov odgovor, koji detaljno opisuje sve okolnosti u kojima netko može, ali i ne mora biti uključen u ovu aktivnu mjeru zapošljavanja, dodajmo kako svi vi kojima je SOR odbijen, nemate neko zakonsko uporište za žalbu jer korištenje mjera iz nadležnosti Zavoda za zapošljavanje (među kojima je i SOR) nije pravo poslodavaca ili nezaposlenih osoba, nego mogućnost.

Dakle, odobravanje SOR-a osobama iz reda deficitarnih zanimanja nije suspendirano, ali je otežano, radi toga što se nastoji pomoći poslodavce, koji zapošljavaju teško zapošljive grupe, što nisu djelatnici ionako traženih zanimanja.

Priopćenje Ministarstva rada pročitajte na stranicama Srednje.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...