Australska javna televizija: “Mišlov, Kolega, Ricov i ostali Hrvati napravili su od Port Lincolna svjetski poznat grad”

Australska javna televizija (ABC) na svojim je mrežnim stranicama objavila razgovor s Dianom Mislov, istaknutom stanovnicom australskog grada Port Lincoln, povodom posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Australiji.

Upravo je Mislov našu predsjednicu pozvala u svoj grad čija je povijest neraskidivo vezana s hrvatskim useljenicima koji su od njega napravili svjetski poznatu gospodarsku lokaciju. ABC ističe da su Port Lincoln osim kvalitetne i dobro poznate (hrvatsko-australske) tune, proslavili i zlatni olimpijac hrvatskog porijekla Dean Lukin te vlasnik trkaćeg konja Makybe Diva, Tony Santic.

Upravo zato njihova sugovornica bila je Diana Mislov čiji je otac “pobjegavši od komunizma” u Port Lincolnu postao jedan od šačice hrvatskih pokretača biznisa s tunom: isprva ribar, a potom prijevoznik.

– Prvi Hrvati koji su stigli u Port Lincoln bili su momci Ricov i Kolega. Oni su počeli loviti jastoge i tunu, a potom je uslijedio priljev brojnih drugih (Hrvata), rekla je Mislov za ABC.

Mislov je objasnila kako su Hrvati u Australiju počeli stizati 1950ih kako bi pobjegli od strogog komunističkog režima u kojemu nije postojala sloboda govora ili vjeroispovijesti. Prve hrvatske došljake u Australiju Mislov je nazvala “izbjeglicama”, ali i veoma poduzetnim ljudima koji su izgradili Port Lincoln.

Više o ovoj temi možete pročitati na mrežnim stranicama ABC-ja gdje je čitavi tekst dostupan na engleskom jeziku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...