Bebe su posebno osjetljive: Evo kako zaštititi djecu od vrućine…

Tijekom ovih vrućina bebama ponudite češće podoje ili više vode ako je piju. Pipanje ruku i nogu nije dobar pokazatelj pa provjerite je li bebi topao i znojan stražnji dio vrata i trup. Ako je, riješite je sloja odjeće i rashladite. Bebu možete okupati u mlakoj vodi. Klonite se sunca od 11 do 17 sati ili potražite debelu hladovinu. Šeširić je obavezna oprema za izlazak iz kuće. Unutarnje prostore rashladite tek nekoliko stupnjeva manje od vanjske temperature. Sobu u kojoj je beba idealno bi bilo rashladiti prirodnim prozračivanjem ili ventilatorom ispred kojeg se može staviti mokar ručnik da rashladi zrak.

Nosiljke dodatno griju

Izvadite sve dodatne tkanine iz kolica i autosjedalice te nemojte nikad stavljati platnenu pelenu preko kolica. Iako štiti dijete od direktnog sunca, sprečava protok zraka i znatno povisuje temperaturu unutar kolica. Nosite li bebu, uzmite u obzir da će joj biti još toplije i da je treba još laganije obući. U slingu ili nosiljci temperatura vašeg tijela dodatno će grijati bebu. Ne bojte se razgolititi ih, ako je vama vruće i njima je. Ne koristite pudere i kreme jer će zatvoriti pore na koži.
Važno je i što im dajete za jesti kad su temperature visoke. Dajte prednost laganoj hrani bogatoj vitaminima i mineralima, svježem voću i povrću.

Djeci ne treba davati sokove jer su puni šećera i praznih kalorija, a ne osvježavaju niti gase žeđ. Po vrućinama je najbolje piti običnu vodu ili mineralnu jer će ona nadoknaditi znojenjem izgubljene elektrolite – pojašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Djetetu se može dati i čaj, topao ili rashlađen. Sve vrste juha, naglašava Trumbetaš, nadoknadit će tekućinu, sol i elektrolite. Uz njih, djeci treba servirati meso i povrće koje se kuhalo u juhi.

Tekućina prije hrane

Na jelovniku bi se trebala naći i sezonska variva te salate. I riba je dobar izbor, no važno je da je svježa i da se što prije termički obradi.
Izbjegavajte djeci davati aditive, sol, prženo, pečeno…, ukratko grickalice i brzu hranu. Neka djeca nemaju apetita kad je prevruće, no ne brinite. Osigurajte da piju dovoljno tekućine i ponudite im češće rashlađeno voće. Djeca do tri godine rjeđe traže piti nego što bi trebala, a s obzirom na to da je žeđ prvi znak dehidracije, sjetite se češće nuditi im tekućinu. Ako požele i sladoled za međuobrok, dopustite im. Pripazite gdje ga kupujete i, ako niste sigurni, dajte prednost industrijskim.

Lubenica za žeđ

Gazirana i zaslađena pića pojačavaju dehidraciju pa ih treba izbjegavati tijekom velikih vrućina. Voće koje se preporučuje su lubenice, dinje, breskve, jabuke, grožđe i marelice. Primjerice, 300 g lubenice može zamijeniti 2,5 dcl vode, javlja 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...