Bivši ministar obrane ponosan na Kiowe, podržava kupnju zrakoplova i ulaganje u vojsku

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović bio je gost N1 studija uživo.

Ministar obrane Damir Krstičević susreo s američkim senatorima te im pritom zahvalio na potpori. Mislite li da doista senatori mogu odlučivati o suradnji ili je to samo prijenos prema onima koji mogu?

“Senatori imaju uobičajenu politiku i način na koji rade. Više puta su u različitim intervalima, u grupama dolazili na ovaj prostor. Tako sam se i ja sretao s njima. Oni imaju utjecaj i važnost unutar SAD-a, ali primarno to rade iz svojih osobnih političkih interesa. Ovisi u kojim odborima ti senatori sjede. Oni mogu na jedan način stalno se zauzimati za određene politike koje su u interesu RH. To je u redu, jedan normalan potez ministra.”

Nedavno je HV prvi put na teren “izveo” helikoptere Kiowa koji su bili donacija Amerikanaca. Puno se razgovaralo hoćemo li i trebamo li od SAD-a ili nekog kupiti ratne zrakoplove. Na kraju se se sve smirilo i ipak idemo u kupnju od SAD-a. Je li to dobar izbor?

“Ponosan sam na helikoptere Kiowa. Kad sam bio ministar mi smo to dogovorili , to je sada realizirano, Ponosan sam na tu realizaciju, to je bila potpuna donacija. Što se tiče, aviona podržavam odluku ako imamo dovoljan dio sredstava. Hoće li oni biti iz SAD-a, Švedske… To bih prepustio struci, to mora biti dugoročno rješenje, najjeftinije i mora se uključiti jedan dio trgovinske razmjene, tu cijela Vlada mora sjesti i vidjeti što se može napraviti.”

Kako biste od jedan to pet ocijenili opremljenost hrvatske vojske?

“Teško je to ocijeniti, mi nismo kao Danska, mi smo pred dvadeset i nešto godina u uvjetima rata stvorili vojsku, moramo se orijentirati na zapadnu tehnologiju i to su troškovi. Razumijem ljude kad kažu da su male mirovine i plaće i da imamo druge probleme, ali ulaganje u obranu je ulaganje u vlastitu sigurnost. Ljudi koji vode Ministarstvo moraju biti svjesni prave situacije u državi i donositi uravnotežene odluke, ali mi smo članica NATO-a i imamo svoje obveze. Mi smo dio elitnog kluba i moramo jedan dio budžeta trošiti na to. Ne očekujem tenzije i ratove na ovim prostorima u dogledno vrijeme, ali treba imati modernu, ne preveliku vojsku koja će znati reagirati u trenucima krize, ali i kad su recimo požari, potresi, poplave… Želim reći da se jako dobro mora voditi politika u MORH-u da kupovinom zrakoplova ne zastane razvoj drugih segmenata – kopnene vojske i mornarice. Uvijek vojska može biti u potpori zajednici.”

Videoprilog dostupan je na mrežnim stranicama N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...