Cestitka_Uskrs

Bulj: “Požari su terorizam, ali odgovornost snose i Hrvatske šume”

Val požara meni izgleda kao organizirano paljenje. To je izgledalo toliko planski da djeluje kao teroristički čin napada na Hrvatsku. Znakovito je da su požari u jednom danu znali izbiti na 20 do 30 mjesta. Nemoguće je matematički i prirodno da se to dogodi, kaže u razgovoru za Direktno Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta.

– Dalmacija je nakon vala požara ostala spaljena zemlja. Sustav je zakazao. Hrvatske šume nisu odradile svoj posao, nisu protupožarne putove održavali, sve je zapušteno i nepristupačno kod gašenja, a vatrogasni sustav i civilna zaštita nisu bili u funkciji. Ovo nisu, kako je rekao premijer Andrej Plenković, atraktivni požari, već je u pitanju nefunkcioniranje sustava jer se očito nije ulagalo na terenu i u ono što je trebalo, govori nam Miro Bulj te dodaje:

– Hrvatske šume imaju ogroman novac, a sve je zapušteno i pitanje je gdje je taj novac završio. Imamo najmanja ulaganja u vatrogasne postrojbe upravo u Dalmaciji. Sustav zapovijedanja ne postoji, koordinacija je zakazala, naglašava saborski zastupnik Mosta koji se ranije bio i sam uključio u gašenje požara u Dalmaciji.

–  To su ključni problemi. Nakon iseljavanja ljudi, sada imamo ne samo praznu nego i spaljenu zemlju. Očekujem od premijera Plenkovića i resornih ministara ozbiljan rad i hitno rješavanje ovih problema jer sustav ne funkcionira, a ogroman proračunski novac se izdvaja za ove svrhe. Pitanje je samo gdje završava.

Bulj smatra kako se nikako ne može govoriti o slučajnim požarima.

– Ovo što se dogodilo apsolutno podsjeća na planirane požare ili je toliki broj organiziranih piromana. Pitanje je to za ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. No činjenica je da je ovo jedan val i ako gledamo na karti ispada da je planirano. Policija mora odraditi svoj posao i zaštititi kako hrvatsku imovinu tako i živote na ovim područjima. Ovo je bio apsolutni kaos i ugroza života i imovine. Posao je na službama i na ministru Božinoviću da se hitno utvrde činjenice i da se pronađu odgovorni te da se najoštre kazne oni koji su ovo napravili. Naravno, sve ljude treba i žurno obeštetiti. Od ministra Božinovića kao odgovorne osobe ne očekujem samo kuknjavu, žalopojke i plakanje nego i rezultate pa da vidimo uzroke ove apokalipse, ističe Bulj.

– Poglavito pozivam koaliciju HDZ-HNS-SDSS da javno narodu kažu što sve ne funkcionira. Od mjesne samouprave do središnje države jer je sigurnost građana ugrožena. Institucije moraju reagirati hitno na području spaljene zemlje. Vladajuća koalicija mora riješiti i pisanje tjednika Novosti jer neke ranije naslovnice su čista provokacija, zaključio je na kraju Miro Bulj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...