Dan otvorenih vrata u Solani Nin; Posjetitelji uživali u obilascima polja soli, ako ste propustili imate priliku već 31. kolovoza

Dana 17. kolovoza 2017. u Solani Nin održan je Dan otvorenih vrata. Ovo je već tradicionalni događaj, koji se ove sezone ponavlja dva puta mjesečno te na taj način svaki put iznenadi izrazito veliki odazivom posjetitelja.

Kolovoz je bio prepun događanja na ovoj lokaciji. Podsjetimo, početkom mjeseca, 3. kolovoza održan je Festival soli, manifestacija koja je iz godine u godinu prerasla u „must visit“ točku na turističkoj karti Zadarske županije, te je kao takva prepoznatljiva i jedinstvena sa svim svojim sadržajem koji nudi gostima .

Jučer su posjetitelji u okviru Dana otvorenih vrata imali priliku uživati u besplatnom razgledu uz stručno vodstvo. Svaki puni sat rijeke ljudi slijevale su se prema Solani.

Na ovaj način posjetiteljima se želi približiti tradicija, povjeriti im dio toga, očuvati dragocjen zanat koji dan danas živi. Prikupljanje soli sinonim je za tradiciju i povijest ovoga kraja, od izrazitog je značenja, te također turistička atrakcija koja svake godine doživljava porast u smislu posjećenosti, te također.

Jučer, od 8 do 22 sata, tijekom cjelodnevnog programa, brojni posjetioci su uživali u obilascima polja soli, gdje su na licu mjesta mogli vidjeti na koji se sve način tradicionalno prikuplja sol. Isto tako posjet Kući soli je nezaobilazna točka, budući da se radi o novom objektu koji je otvoren prošle godine, te je kao takav idealan za sve uzraste, i kao takav objedinjuje muzejsku podstavu koja priča o prošlosti ali i budućnosti. Birdwatching, promatranje ptica, aktivnost koja u posljednje vrijeme ima sve više poklonika, jedna je od opcija koja je bila ponuđena posjetiteljima.

Sunce, more, vjetar, ljudska snaga, sve je to ono što proizvodi ovaj vrijedan i dragocjen mineral-sol. Bogat asortiman proizvoda koji raste iz sezone u sezonu, također je jedan od ključnih elemenata koji privlači brojne goste i kupce, tako da je Muzej soli, koji je ujedno i maloprodajni prostor Solane Nin na jučerašnji dan bio dupke pun.

Sezona je u punom jeku još uvijek, stoga se na sljedećoj manifestaciji Dana otvorenih vrata 31.kolovoza očekuje također odličan odaziv posjetitelja. Stavlja se naglasak na prirodu, koja je ovdje nositelj svega, uz pomoć ljudske ruke, a kombinacijom spomenutih elemenata dobiva se ono što je u današnje doba tehnologije i teških strojeva rijetko-ekološka proizvodnja, tradicionalni način rada. Edukativno, zanimljivo, jedinstveno, nesvakidašnje, autohtono, riječi su koje najčešće opisuju posjet ovom mjestu. Spoj stare i mlade generacije koja pokreće ovo mjesto, u suradnji s prirodom, ključ je za uspjeh, očuvanje i prenošenje tradicije na sljedeće naraštaje, te daje novi pogled u budućnost.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...