Danas „đačko doba“ traje od kolijevke do groba

Na Sveučilištu u Zadru danas je s radom počela ljetna škola „Informacijske tehnologije i mediji“. Škola će polaznicima, mladim novinarima i medijskim stručnjacima te budućim mladim znanstvenicima omogućiti uvid u nova znanja i vještine koje će ih osposobiti za snalaženje u novim okolnostima masovne komunikacije i konvergiranih medija, kao i razmjenu znanja i informacija s profesorima.

Ljetnu školu u ime uprave Sveučilišta i rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican otvorila je prorektorica izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, koja je projektu izrazila punu podršku.

– Škola je izvrstan primjer međuinstitucionalne suradnje i interdisciplinarnog povezivanja uglednih stručnjaka, visokog obrazovanja s Gradom i institucijama, te transfera novih tehnologija u različita područja. Njeno održavanje doprinos je popularizaciji znanosti, a vjerujem da će polaznicima pomoći u suočavanju s izazovima suvremenog društva, rekla je prorektorica Balić-Nižić.

Dr. sc. Ljiljana Zekanović-Korona podsjetila je na slavnu medijsku prošlost Zadra, koja se suočava s intenzivnim razvojem medija kojem svakodnevno svjedočimo.

– Ljetna škola “Informacijske tehnologije i mediji“ pruža uvid u nova znanja i vještine u okolnostima revolucije u masovnoj komunikaciji, objasnila je Zekanović-Korona.

Prof.dr.sc. Jadranka Lasić-Lazić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknula je suvremenu potrebu za cjeloživotnim učenjem, u čemu pomaže i organizacija ovakvih susreta.

– Nekada smo govorili “Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba”, a danas možemo reći kako to đačko razdoblje traje cijeli život, od kolijevke do groba. Kad dobijete diplomu i počnete raditi, tek tada vas čeka pravo dokazivanje i novo učenje. Polaznici škole moći će se upoznati s novim teorijama, vidjeti što je već realizirano u praksi, te što bi oni mogli uzeti ka temu svojih doktorskih radova, rekla je Lasić-Lazić.

Organizatori ljetne škole izrazili su posebno zadovoljstvo što je otvaranju nazočio zadarski gradonačelnik Branko Dukić. Gradu Zadru je, kaže on, Sveučilište jedan od najvrjednijih partnera, aktivni sudionik brojnih društvenih i znanstvenih procesa u cilju cjelovitog razvoja grada.

– Zato rado pružamo potporu i ovoj ljetnoj školi, kao i pokretanju novog studija Informacijskih tehnologija koji prepoznaje potrebe suvremenog tržišta rada. Vjerujem kako će taj novi studij biti još jedan doprinos jačanju suradnje znanosti i obrazovanja, gospodarstva i javnog sektora. U tom smislu, potporu Sveučilištu i njegovim studentima naša gradska uprava pruža i kroz financiranje projekta pokretanja portala koji će povezivati sport, turizam i informacijske tehnologije u zadarskoj regiji.

Ljetna škola, rekao je, doprinos je medijskom obrazovanju mladih novinara i medijskih stručnjaka u primjeni nove komunikacijske tehnologije, ali i povezivanju mladih ljudi sličnih profesionalnih interesa.

Nastava i radionice ljetne škole posvetit će posebnu pozornost stjecanju novih znanja i novih vještina iz područja digitalne kulture, fotografije i multimedije u medijskoj praksi. Na predavanjima će biti zastupljene teme konvergencije medija i on-line novinarstva s promjenama koje su nastale u masovnim medijima pod utjecajem interneta (participativno novinarstvo, autorstvo, plagiranje, novinarska etika, govor mržnje, lažne vijesti), novi alati koje informacijska i komunikacijska tehnologija omogućuje novinarima, primjerice strojno prevođenje, pretraživanje i vrednovanje informacija, mobilno novinarstvo, uloga društvenih mreža u novinarstvu, ovisnosti o internetu, itd.

Organizatori su Sveučilište u Zadru – Odjel za turizam i komunikacijske znanosti, Hrvatski studiji – Sveučilište u Zagrebu Odjel za komunikologiju, Filozofski fakultet – Sveučilište u Zagrebu, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti te Fakultet političkih znanosti – Sveučilište u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...