Divjak ili Vican? HDZ-ovci se ne mogu složiti ni s premijerom ni sami sa sobom

Nalaz analize Ministarstva znanosti i obrazovanja o provedenom natječaju za članove Ekspertne radne skupine, koji je procurio u javnost, pokazao je niz nepravilnosti u samoj provedbi, ali i probleme u odnosu premijera Andreja Plenkovića i ministrice obrazovanja.

Premijer je još jednom dao javnu podršku Dijani Vican, dok s druge strane, pojedini članovi Posebnog stručnog povjerenstva, smatraju da tim Povjerenstvom vladaju interesi dijela HDZ-a.

Tko uživa potporu premijera – ministrica Blaženka Divjak ili Dijana Vican? Ako je suditi po izjavi Andreja Plenkovića – voditeljica Posebnog stručnog povjerenstva.

“Nažalost, mi smo se spotaknuli već na prvim sjednicama jer je Povjerenstvo vođeno, ne tako kako je premijer zamislio i nama kazao, nego sa stajališta interesa, ja se nadam čak ne cijele stranke, nego sa stajališta interesa dijela vladajuće stranke”, kazao je Slobodan Uzelac, član Posebnog stručnog povjerenstva, donosi N1.

Uzelac napominje da se sraz dviju očiglednih linija unutar HDZ-a prelamaju preko obrazovne reforme. Predstavnik desne struje unutar HDZ-a – izbjegava komentirati Plenkovićevu podršku Vican.

“Ja se inače izvan svog resora ne bavim drugim resorima i poslovima drugih ministara. To je u resoru ministrice Divjak, predsjednik Plenković je dao svoj stav i nemam potrebe nešto dodatno komentirati”, poručio je Goran Marić, ministar državne imovine.

Dijana Vican najavila je pravne korake zbog medijskih napisa, ali i dalje ne otkriva kad će i hoće li se očitovati o nalazu analize izbora članova Ekspertne radne skupine. Članovi povjerenstva nisu optimistični oko nastavka reforme.

“Ja mislim da je ta analiza pokazala jasne nedostatke u radu povjerestva i niz nesretnih okolnosti i po meni su male šanse da se na ovaj način može uspješno izraditi Akcijski plan, a onda i ono još važnije, da se uspješno može gurati i pratiti provedba strategije. Mislim da smo došli do točke kad će trebat presjeć, mislim da je to uloga premijera i da se treba jasno opredijeliti da li se nastavlja s provedbom, tj. da li se intenzivno ulazi u provedbu Strategije obrazovanja”, smatra Pero Lučin, član Posebnog stručnog povjerenstva.

No premijera više od poražavajućih rezultata analize – brine otkud cure informacije.

“Ja bih čak pristala na to da premijer ne mora čitati što su mediji iskopali, izvadili itd., ali zašto ne sluša ljude koje je sam izabrao, odnosno zašto sluša samo jednu osobu iz tog povjerenstva i slijepo joj vjeruje./Ako je sve čisto, ako je sve uzorno, transparentno sve provedeno kako je govorio bivši ministar Barišić, dajte se onda očitujte”, upozorava Dora Kršul, novinarka portala Srednja.hr

Oporba se slaže da ministrica Divjak, osim s Dijanom Vican, ima problem i u komunikaciji s premijerom – koji ju pak poziva da istraži tko je dostavio dokument medijima. Time ustvari prejudicira da je isti procurio iz ministarstva.

“Ne mogu niti ću se pomiriti s tim, ni mazanjem očiju, u kojem se premijer i ministrica međusobno loptaju. HNS je nažalost, ili na sreću, znao s kim ulazi u savez i s kim tikve sadi. Nemamo nikakve iluzije da će ova Vlada pod vodstvom HDZ-a i premijera Plenkovića provesti kurikularnu reformu”, rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

“Očito je da je došlo do sukoba između premijera i ministrice, tome svjedočimo već dulje vrijeme. Tako da definitivno stvari ne funkcioniraju, to nije dobro. Nije dobro za hrvatsko obrazovanje, za školstvo”, napominje Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta.

Kako neslužbeno tvrde u ministarstvu obrazovanja, sporni dokument iz ministarstva nije izlazio osim kad se slao članovima posebnog stručnog povjerenstva na očitovanje 15. srpnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...